Apple-ov najveći partner Foxconn želi da kupi Toshibine čipove

#Vesti
2017. 04. 11.

Apple bi zaista želeo da proizvodnja memorijskih čipova za iPhone bude u njihovim rukama, pa su krenuli u ozbiljno nadmetanje za tu Toshibinu tehnologiju. TXMC i Foxconn, kompanije koje su Apple-ovi dobavljači, takođe učestvuju u trci, a Foxconn je upravo dao ponudu koju je gotovo nemoguće odbiti.

NAND flash čipovi su važni delovi iPhone telefona, poput procesora ili RAM-a. Radi se o sitnim delovima koji funkcionišu poput SSD-ova u računarima. Apple ne voli da rizikuje kada je u pitanju posao, pa uvek prvi daje ponudu kad neko prodaje autorska prava, ali situacija nije tako jednostavna kao što izgleda.

01_foxconn_making_huge_offer_for_toshiba

Sa jedne strane, Apple nije jedina kompanija sa mnogo novca i željom da bude jedna od retkih koja poseduje vrlo traženu tehnologiju. Sa druge strane, čini se da to nije jedini bitan kriterijum. Foxconn, tajvanska kompanija sa sedištem u Kini, ponudila je Toshibi čak 27 milijardi dolara. Prema izveštaju Wall Street Journal-a, niko nije dao toliku ponudu.

Japanski premijer Shinzo Abe želi da zadrži jednu od najvećih japanskih kompanija u rukama države, ili da je barem kupi neka američka kompanija koja je partnerski povezana sa nekom japanskom kompanijom. Međutim, Foxconn-ova ponuda je toliko velika da ju je gotovo nemoguće ignorisati, čak i ako bi donela nekoliko besanih noći japanskom premijeru.

02_foxconn_making_huge_offer_for_toshiba

Analitičari navode da Toshibin posao sa NAND čipovima trenutno vredi 1,5 do 2 triliona jena. Foxconn-ova ponuda od 27 milijardi dolara je oko 2,8 triliona jena. U Toshibi su od početka govorili da će tehnologiju prodati onome ko da najveću ponudu i sa kojim će transakcija biti najbrža. Čini se da je Foxconn trenutno u vođstvu, što je dobra vest i za Apple, iako bi bilo još bolje kada bi sami uspeli da otkupe pomenutu tehnologiju.

Cook-ova kompanija bi ovim potezom napravila još jedan korak u smeru smanjenja zavisnosti od drugih proizvođača, kao i jačanju saradnje između hardverske i softverske proizvodnje. Korisnici bi mogli osetiti pozitivne posledice u vidu smanjenja cena, a kompanija bi povećala svoju zaradu. Kruže i glasine da Apple želi da proizvodi jedinstvene grafičke akceleratore, kao i da je Foxconn ponudio 3,5 milijarde dolara za Sharp. Da li Apple pokušava da sve skupi pod jedan krov?

Izvor: 9to5mac

Ostavite komentar