Apple predstavio dva nova iPad Pro modela

#Vesti
2017. 06. 07.

Kuo-va predviđanja su se ostvarila, Apple je predstavio 12.9″ i 10.5” iPad Pro sa tanjim okvirom. Performanse su bolje nego ikad, a oba modela će imati nove A10X procesore. 

Apple je predstavio 10.5” iPad, koji će imati 20% veći displej u istom kućištu, u poređenju sa 9.7” iPad Pro. Oba će imati punu Smart Keyboard tastaturu, displej sa brzinom osvežavanja slike od 120 Hz i kameru kao na iPhone 7.

01_Apple_introducing_two_new_iPad_Pros

Apple stavlja brutalno dobar hardver u iPad Pro. Novi iPad-ovi će imati A10X procesore sa šest jezgara i GPU od 12 jezgara. Ta kombinacija znači da će performanse procesora biti 30% bolje, a grafičke performanse 40% brže. Zanimljiva je činjenica da će – u poređenju sa A4 čipom prve generacije iPad-a – novi iPad Pro uređaji biti 500 puta brži, što znači da se njihove performanse mogu porediti sa performansama desktop računara sa 4 jezgra.

Iako kvalitet kamere do sada nije bila važna tema za iPad, nakon demonstracije proširene stvarnosti postalo je ključno postaviti kvalitetnu kameru u iPad Pro. On sada ima 12MP kameru, optičku stabilizaciju slike, 4K video snimke, te 7MP FaceTime kameru smeštenu napred. Identična je kao i pozadinska kamera na iPhone-u 7, a verovatno će biti važna za nove AR funkcije.

02_Apple_introducing_two_new_iPad_Pros

Uprkos ekstremnom rastu ovog novog iPad Pro-a, Apple je naglasio da će baterija trajati do deset sati, iako će to mnogo zavisiti od toga koliko koristite taj uređaj. Oba će iPad Pro-a imati memoriju od 64 GB, a moći ćete ih kupiti čak i u verziji sa 512 GB. Nemojmo u potpunosti zaobići displej, jer Apple stavlja veliki naglasak na njegove neverovatne nove mogućnosti. Zahvaljujući Promotion tehnologiji, oba iPad Pro-a će imati vreme odgovora od 20 milisekundi. Sa displejom od 120 Hz, Apple zaista želi da dokaže da je iPad Pro savršen za crtanje.

Međusobnim povezivanjem, iPad i iOS 11 dobili su sasvim novi smisao. U Apple-u su shvatili da moraju zatvoriti neke rupe ako žele da iPad Pro u potpunosti zameni notebook i pređe u grupu personalnih računara. Imaće i Dock, poput macOS-a, pa ćete i ovde moći obavljati više zadataka istovremeno, a napokon ćemo dobiti i Drag & Drop funkciju. Tastatura je takođe promenjena, pa će kucanje postati brže, a kada povučete prstom prema dole, pokazaće se i sekundarni simboli.

03_Apple_introducing_two_new_iPad_Pros

Pitanje aplikacije Files dobilo je rešenje, i sada napokon znamo više o aplikaciji o kojoj smo pisali: dobićemo sistem za upravljanje datotekama samo za iPad. Na primer, kada dobijete datoteku kao prilog u e-mailu, moći ćete je jednostavno odvući u meni. Sve ćete moći lako označavati, kao i na Mac-u. Notes će dobiti ugrađeni skener za dokumenta, kao i nekoliko naprednih funkcija za uređivanje.

Tokom demonstracije, mogli smo naučiti mnogo toga o iPad Pro-u. Zahvaljujući hardverskim nadogradnjama i mogućnostima iOS-a 11 za iPad, iPad Pro može promeniti sliku tržišta ultrabook-ova i računara.

Iza nas je još jedan veoma uzbudljiv WWDC, koji smo budno pratili. Kako se vama sviđa novi iPad Pro? A šta mislite o HomePad-u?

Ostavite komentar