Apple predstavio macOS High Sierra, watchOS 4 i tvOS 11

#Vesti
2017. 06. 06.

Napokon je došao WWDC, odnosno Svetska konferencija razvojnih programera. Ove godine je počeo Apple-ovim Keynote-om. Prvo su predstavili nove mogućnosti macOS-a 10.13, watchOS-a 4 i tvOS-a 11, uz ostale zanimljive stvari.

macOS 10.13

Nakon uobičajenog uvodnog govora Tim Cook-a, sledeća osoba koja je preuzela mikrofon bio je Craig Federighi, koji je otkrio da će novi macOS imati naziv High Sierra. Najozbiljnije – Apple teži visinama u nadi da će stvoriti najbolju tehnologiju. Nakon par šala na račun naziva High Sierra, prešli su na demonstraciju nadogradnji za Safari.

01_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Safari: Federighi se usuđuje da predvidi da će to postati najbrži browser na svetu, u podnožju High Sierre. Dobiće Autoplay block, pa dosadan video sadržaj više neće automatski počinjati. Mašinsko učenje od sada je prisutno i u Safariju, ali uz pomoć Intelligent Tracking Prevention-a, Apple će nam pružiti sigurnije iskustvo pregledavanja. Dodatan razlog za korišćenje Safarija je činjenica da je na Mac-u 80% brži od Chrome-a (barem ako je verovati Apple-u). Jako nas zanima videti kako će to funkcionisati u svakodnevnoj upotrebi.

Mail: Biće ugrađena dodatna opcija pretraživanja uz Spotlight, a podržavaće i Split View u Full Screen-u. Osim toga, poruke će zauzimati 35% manje prostora, prvenstveno zahvaljujući APFS razvojima.

02_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Fotografije: uvešće se novi pogledi, pametniji filteri, redizajnirano prepoznavanje lica i automatsko označavanje. Proširiće se i opcije uređivanja, pa ćete moći odmah uređivati slike u drugim programima, poput Photoshop-a.

Apple File System zameniće HFS i na desktop računarima. Već smo pričali o prednostima tog poteza. Kopiranje i umnožavanje sada će postati puno brže, mada je takvo već i bilo, zahvaljujući neverovatno brzim SSD-ima.

03_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

H.265 zameniće H.264 video standard zahvaljujući 4K-u, koji će takođe biti podržan na macOS High Sierri. Zahvaljujući novom APFS algoritmu, celokupne performanse Mac-a sada će biti brže, i to ne samo tokom gledanja filmova ili učitavanja podataka.

GPU: Metal 2 zameniće Metal, a time će animacije postati još brže, a baterija učinkovitija. Podržavaće eksterne video kartice, kao i virtualnu stvarnost, u saradnji sa Unity-em i Unreal Engine-om! Uskoro stiže i podrška za Steam VR, uz podršku za Unreal Engine i Unity, koji su sigurno poznati svim gamerima. Malo smo skeptični oko ove revolucije u ozbiljnom igranju na Mac-u, ali nadajmo se da će nam Apple pokazati da grešimo.

watchOS 4

Prema Apple-u, prodaja Watch-a je doživela ogroman rast i to je trenutno najprodavaniji proizvod u svojoj kategoriji.

04_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Watch Faces: u potpunosti redizajnirana Siri preuzima središte pažnje. Dodaće se novi Siri Watch Face: ona će odabrati informacije koje smatra najvažnije, a zatim ih i prikazivati, i to na temelju iste metode mašinskog učenja poput one predstavljene sa iOS-om. Apple zapravo predstavlja feed koji stvara listu svih važnih informacija pomoću Siri. Oni koji koriste Apple News sada će moći pregledati nove vesti i na svojim pametnim satovima.

Zatim imamo uobičajene simpatične Apple-ove detalje, poput Caledioscope Watch Face-a: radi se o nasumičnom LSD tripu na vašem zglobu, barem ako tako nešto želite. Ništa posebno, sve je u imenu. Apple se takođe pomalo vraća svojim korenima i uskoro će objaviti figurice iz Toy Story za Apple Watch. To se takođe može smatrati posvetom Steve Jobs-u, i referencom na Pixar.

05_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Activity: ova aplikacija će biti još više prilagođena korisnicima. Primaćete obaveštenja kada se približite svom dnevnom ili mesečnom cilju, i sve to putem mašinskog učenja, prilagođeno korisnikovim navikama kretanja. Sada će biti i lakše pratiti različite vrste pokreta unutar jednog treninga. Bićete u stanju da se prebacite iz trčanja u plivanje pritiskom na samo jedan taster. U budućnosti i oprema za vežbanje može postati pametna putem NFC-a: kompatibilna oprema će moći da pruža podatke satu.

Muzika: Biće predstavljena i nova aplikacija za muziku koja će automatski birati muziku za vas. I navigacija je postala malo jednostavnija, a slike albuma lepše se prikazuju. Cilj je pretvoriti Music i AirPods u par iz snova. To nije razlog za kupovinu Apple Watch-a, ali i dalje se radi o odličnoj funkciji.

06_apple_introduces_macos_high_sierra_and_others

Od danas je dostupan i Developer Preview, a šira će publika moći instalirati besplatnu nadogradnju u septembru.

tvOS 11

Na TV aplikaciji prisutno je 50 partnera, a mnogo ih se još pridružuje. Prethodne su se vesti pokazale tačne i imaćemo Amazon Prime na Apple TV-u.

Ostavite komentar