Broj malicioznih softvera za Mac porastao za 744% u 2016.

#Vesti
2017. 04. 07.

Broj malicioznih softvera ili malware-a stvorenih za macOS je dramatično porastao, ali se većinom radi samo o adware-u. Na osnovu izveštaja McAfee-ja, još uvek možemo biti zadovoljni jer imamo samo toliko pretećih malware-a, s obzirom na to da je situacija mnogo gora na ostalim platformama.

Prilično je dobra stvar koristiti Mac računar u pogledu pretećih virusa. Čak i sa ovim rastom, broj virusa stvorenih posebno za macOS je veoma mali u poređenju sa virusima za druge sisteme. Prema najnovijem McAfee Threat Reportu, za Mac postoji otprilike 460 hiljada napisanih virusa, dok su profesionalci u prošloj godini uhvatili ukupno 600 miliona različitih virusa za različite platforme. Od toga, 15 miliona su bili samo virusi za Android.

1

Druga dobra stvar u vezi sa ovom situacijom je ta da virusi čak nisu toliko maliciozni, nego je većina njih neka vrsta adware-a, koji ne pokušava uništiti vaš računar ili podatke, već vam agresivno pokušava prodati recimo indijski chakra ritual pročišćavanja ili 2-dnevni intenzivni trening Swahilija. Iako postoje agresivnije pretnje, ukupno gledano, još uvek nisu tipične.

Ipak, činjenica je da je ovaj rast od skoro 750% poprilično intenzivan, i da bi se sa ovim rastom moglo dogoditi stvaranje ozbiljnog virusa. Ipak, još uvek ne morate instalirati anti-virus program, posebno ne kreatora ovog izveštaja McAfee-ja, ili drugi, recimo MacKeeper – oni čine više štete nego koristi, stoga ih izbegavajte koliko god možete.

2

Najlakši način da se osigurate je da obratite pažnju na vaša preuzimanja i pokušate instalirati aplikacije sa Mac App Store-a ili od proverenih developera. Na ovaj način možete biti sigurni da nećete pokupiti virus na vašem Mac računaru.

Izvor: 9to5mac

Ostavite komentar