Budite oprezni prilikom instaliranja Flash Player-a

#Vesti
2017. 05. 08.

Otkrivena je Mac verzija poznatog Trojan virusa za Windows. On se krije u instalacionom programu za Adobe Flash Player, a svrha mu je da otvori “backdoor” u Mac-ovom sigurnosnom sistemu.

Srećom, Flash Player polako ali sigurno nestaje iz upotrebe. Međutim, mnogi su još uvek prisiljeni da ga koriste, pošto neke web-stranice zahtevaju instalaciju Flash Player-a. Ove web-stranice su obično one koje često koristimo, što znači da je Flash Player instaliran na mnogim računarima.

01_be_careful_with_flash_player_installers

Cyber-kriminalci iskorišćavaju tu činjencu tako što kriju zlonamernu liniju koda u instalaciji ove neizbežne aplikacije. Virus Snake, takođe poznat kao Turla i Oroburos, se pojavio na PC računarima 2008. godine, a 2014. godine je prešao na Linux. Njegova svrha je stvaranje backdoor pristupa računarima i podacima korisnika.

Mac-ov odnos sa virusima savršeno opisuje činjenica da je trebalo skoro 10 godina da bi se ovaj virus pojavio na Mac operativnom sistemu. On se širi instalacionim programom koji se zove “Install Adobe Flash Player. app.zip”, koji izgleda poput normalnog Adobe Flash Player instalacionog programa. Instaliranje aplikacije prolazi bez problema, Flash će se biti instaliran na vašem računaru, ali takođe ćete dobiti i Snake u /Library/Scripts/ folderu, kao dodatak.

02_be_careful_with_flash_player_installers

Iako verujemo da su ovaj i slični virusi nešto što možemo smatrati kao slab pokušaj stvaranja “pravih” virusa, njihov uticaj na sigurnost vašeg računara se može razlikovati od slučaja do slučaja. Snake je vrlo sličan Adobe-ovom originalnom instalacionom programu, i može lako zavarati napredne korisnike.

Apple je već zabranio lažni sertifikat koji su otkrili, ali nove verzije se i dalje mogu pojaviti u bilo koje vreme. Kako bi izbegli uticaj ovog virusa, Flash instalacioni program preuzmite sa Adobe-ove zvanične web-stranice ili uz pomoć Google Chrome-a, koji ima već ugrađen Flash Player.

Generalno, dobra ideja je da uvek kupujete aplikacije od pouzdanih developera ili sa App Store-a.

Izvor: Macrumors

Ostavite komentar