Čak je i Apple-ova kategorija „Ostalo“ ostvarila prihod dovoljan za Fortune 500 listu

#Vesti
2017. 05. 05.

Kao i obično nakon objavljivanja najnovijeg finansijskog izveštaja, nižu se vesti o ostvarenim rezultatima i o javnim izveštajima vezanih za njih. Upravo smo tako saznali da su čak i u Apple-u iznenađeni uspehom iPhone-a 7, a uspeli smo da prikupimo i više informacija o tajanstvenoj kategoriji „Ostalo“.

Ovi kvartalni finansijski izveštaji su uvek pomalo problematični. Sa jedne strane, Apple mora da daje javne izveštaje investitorima, a sa druge strane, ne žele da otkriju mnogo tajni. Zato uvek moraju “ići okolo” kada govore o brojevima i kategorijama. Jedna od tih tajanstvenih kategorija se zove „Ostalo“, a u nju se ubrajaju brojni dodaci i uređaji, od Beats-a do Apple Watch-a. Kada govore o brojevima za tu kategoriju, čini nam se kao da nam nisu ništa otkrili, jer niko zapravo ne zna koji su proizvodi ostvarili porast, a koji nisu.

01_apple_wearables_revenue_as_big_as_fortune_500_company_cover

Ipak, zanimljivo je uočiti da popularnost ove kategorije dosta zavisi od perioda godine, tačnije da posao cveta krajem godine, dok ostali meseci beleže stagnaciju sa povremenim porastima i padovima. Međutim, finansijski izveštaj za prvi kvartal je otkrio da božićni period 2016. i nije bio preterano uspešan – ostvareni prihodi bili su za 400 miliona dolara manji nego prethodne godine. U poređenju sa drugim kvartalom prošle godine, kategorija „Ostalo“ je ostvarila porast od 31%, odnosno gotovo 3 milijarde dolara prihoda.

02_apple_wearables_revenue_as_big_as_fortune_500_company_cover

Moramo ponovo da istaknemo da ne znamo koji su proizvodi odgovorni za taj rast, ali verovatno nećemo pogrešiti ako zaključimo da je povećanje proizvodnje AirPods-a imalo pozitivne posledice i da se Apple Watch jako dobro prodavao. Kada je Tim Cook video ove brojeve, izjavio je:

Naši ukupni prihodi od “Wearable” proizvoda u okviru poslednja četiri kvartala odgovaraju prihodima neke od kompanija sa Fortune 500 liste.

03_apple_wearables_revenue_as_big_as_fortune_500_company_cover

To je značajan uspeh, jer se radi o listi koja uključuje 500 najvećih američkih kompanija, poređanih po ukupnim prihodima, a čak i ona na poslednjom mestu ima ostvarenu zaradu od 5,1 milijardi dolara. Apple je na toj listi poslednjih 20 godina, a u zadnje vreme drže vodeću poziciju. Ono što su istakli je da i njihova kategorija proizvoda sa najmanjim prihodom, ostvaruje dovoljnu zaradu da bude na toj listi. Bravo.

Izvor: The Verge

Ostavite komentar