imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ovaj članak nije ažuriran više od godinu dana. Napominjemo da bi sadržaj mogao biti zastareo.

Da li iPhone godinama kasni za ostalima?


I pored toga što im prodaja i popularnost beleže konstantan rast, Apple je često na meti kritičara zbog pojedinih nedostataka u poređenju sa proizvodima konkurencije. Da li te optužbe zaista opravdane? Odlučili smo da se pozabavimo ovim pitanjem, pa ćemo u ovom tekstu detaljno ispitati svaki segment iPhone 7 modela.

Neki tvrde da Apple kasni bar dve generacije za ostalim kompanijama i da, po performansama, iPhone 7 i iPhone 7 Plus drže prvu poziciju, ali na listi sasvim prosečnih telefona. Da li ima istine u tome?

01_apple_years_behind_others_opinion

Dizajn

Nedavno se pojavio članak u kome je više puta spomenuto da je vreme Jony Ive-a u Apple-u odavno prošlo, kao i da je mišljenje mnogih da je dizajn iPhone-a prilično dosadan. Tačno je da iPhone već tri godine ima isti dizajn. Istini za volju, promene su vidljive kada je u pitanju objektiv na kameri, dodate su nove boje, ali ono što ne možemo da demantujemo je da se dizajn u osnovi nije menjao još od 2014. godine.

Zapravo, uklonjene su antenske linije. Nismo sigurni ni zašto su bile tu i gde su bile, ali bitno je da ih više nema. Na iPhone-u 7 su te linije postavljene na mnogo elegantnijem mestu, a na crnim modelima su gotovo neprimetne. Pored toga, njegov dizajn je neuporediv sa ostalim uređajima na tržištu. Naše subjektivno, a može se reći i pristrasno, mišljenje je da Apple proizvodi najlepše uređaje na tržištu. Galaxy S8 je, bar nama, neodoljiv. Ali samo dok ga gledamo sa daljine, magija je nestala prvim dodirom.

02_apple_years_behind_others_opinion

Da li Apple stvarno treba da modernizuje dizajn? Nama se, da ponovimo, dizajn iPhone-a 7 sviđa, ali verovatno je došlo vreme za određene promene. Sa novim dizajnom, mogli bi da prodaju čitav asortiman uređaja. Setite se samo iPhone-a 5c. Pozajmili su hardver iPhone-a 5, prekrili ga plastikom i prodavali po nešto nižoj ceni. Rasprodat je u rekordnom roku.

Displej

Displej je „najkontroverznija“ komponenta iPhone-a 7. U poređenju sa bilo kojim drugim vrhunskim proizvodom iz prošle, ili čak iz ove godine. Ipak, naše je mišljenje da teško da je displej iPhone-a uspeo da bude nadmašen. U komentarima se uvek povede rasprava da li je plus ili minus to što iPhone nema veću rezoluciju. Reč je o rezoluciji od 1334×750 piksela, odnosno gustini od 326 ppi, dok se u slučaju iPhone-a 7 Plus radi o 1920×1080 piksela i 401 ppi na ekranu veličine 14 cm. Oba modela imaju Retina displej, pa teško da bilo koji drugi uređaj može da ih nadmaši kada je u pitanju raznovrsnost boja.

03_apple_years_behind_others_opinion

Sada dolazimo do najvažnije činjenice. S obzirom da drugi telefoni imaju QHD ekrane, intenzitet boja, kao i upotreba odgovarajućih tamnih nijansi su ono što iPhone čini tako dobrim telefonom tokom korišćenja. Ne smatramo da je preko potrebno posedovati ekran velike rezolucije. Jedina sugestija koju bismo mogli da predložimo Apple-u je da počnu sa korišćenjem OLED panela jer je ta tehnologija sada spremna za upotrebu. Kako stvari stoje, ovogodišnji telefoni će dobiti i tu nadogradnju.

Kamera

Previše je vremena prošlo otkad smo govorili o megapikselima kao o nečem senzacionalnom. Sa tog aspekta, ne možemo da tvrdimo da iPhone 7 i 7 Plus modeli imaju vrhunsku kameru. Telofoto objektiv na iPhone-u 7 Plus je vrlo zanimljiv dodatak. Ostalim proizvođačima je cilj da postignu sličan rezultat, u čemu imaju manje ili više uspeha. Ipak, neizostavno je spomenuti da Apple treba malo da poradi na portretnom načinu rada, kada je u pitanju ova dualna kamera.

04_apple_years_behind_others_opinion

Kamera je zaista brza i odrađuje posao bez većih problema. LG je možda prva kompanija koja je proizvela nešto slično tehnologiji koju će Apple uskoro početi da koristi. Sistem za lasersko pozicioniranje bi bio odličan dodatak na iPhone-u. Što se prednje kamere tiče, zaista nemamo šta da dodamo. Danas svaki, pa i sasvim prosečan mobilni ima dobru prednju kameru, tako da ona u ovom kontekstu i nije vredna preteranog pomena.

Jedino područje koje je još uvek nepoznato je proširena stvarnost (AR). Apple će se, vrlo verovatno, vrlo uskoro dokazati na ovom polju. Tim Cook je sa velikim uzbuđenjem govorio o ovoj temi, ali je u zadnje vreme prestao da je spominje. Da li to nagoveštava određene „probleme u raju“? Nisu sasvim jasne izjave koje je davao u poslednje vreme. Možda se radi o AR naočarima, što bi bilo sjajno, ali tako nešto ćemo, najverovatnije, videti tek u dalekoj budućnosti. Ako je mislio na nešto drugo, onda Apple možda drži keca u rukavu, čijim bi izvlačenjem otišli daleko ispred svih svojih konkurenata.

Koncept iPhonea 8.
Koncept iPhone-a 8

Hardver

Ako u celoj ovoj „baladi“ možemo da istaknemo bar nešto lepo, onda je to činjenica da, bez obzira na njegovu trenutnu poziciju u trci pametnih telefona, čim uzmemo iPhone 7 u ruke, osetimo kako besprekorno radi. Bitno je istaći i činjenicu da Apple već godinama proizvodi najbolje procesore na tržištu. Performanse A10 čipa po jezgru su i dalje najbolje. iPhone 7 i iPhone 7 Plus imaju iste performanse kao i ostali uređaji na tržištu, čak i dok koriste samo dva od dostupna četiri jezgra.

06_apple_years_behind_others_opinion

Manji model prošle godine je dobio 2 GB RAM-a, a Plus verzija radi sa 3GB. Pored marketinških razloga, ne možemo da uočimo nikakve konkretne prednosti u toj nadogradnji. Za sve naše potrebe, 2 GB su i više nego dovoljna. Nismo naišli na preciznu informaciju da korisnici biraju Plus model samo zbog dodatnog GB RAM-a. Ipak, jedno je sigurno, u Apple-u vrlo dobro znaju šta rade. I pored toga što Samsung, Huawei i ostali vodeći proizvođači Android uređaja koriste više RAM-a, a samim tim i verovatno jače i moćnije procesore, Apple svakako nije gubitnik u toj trci. Mada smo sedmicu uporedili sa 6S modelom odmah nakon lansiranja, kada se pokazalo da je noviji model mnogo brži, 6S i dalje savršeno funkcioniše u svakodnevnoj upotrebi.

Softver, platforma

Ako treba da izdvojimo samo jedno područje na kom Apple dominira, onda je to bez sumnje operativni sistem. Najčešći razlog zbog kog neko bira Apple u poslednjih deset godina je upravo iOS. Uvek će biti onih kojima se neće dopadati dizajn ili onih koji će smatrati da displej nije dovoljno dobar, ali gotovo sa sigurnošću možemo da tvrdimo da se ništa ne može uporediti sa iOS-om. Naravno, radi se o zatvorenom sistemu, pa su samim tim mogućnosti za korisnike i developere vrlo ograničene, ali sistem je svih ovih godina ostao jednostavan i vrlo praktičan za upotrebu. Ipak, nedostaje onaj stari sjaj i stabilnost pre uvođenja novog flat iOS-a, ali činjenica je da je Apple-ov operativni sistem vremenom postao samo bolji.

07_apple_years_behind_others_opinion

iOS je najbolja platforma za developere. U App Store-u možete da nađete više od dva miliona aplikacija, a platforma daje prostor i šansu milionima developera. Korisnici iOS-a troše više novca na aplikacije od korisnika Androida, a razlike između Apple-ove i Google-ove prodavnice su, za sada, minimalne. iOS je odlična platforma koja pruža beskrajne mogućnosti, pa tako možete da razvijate programe za tvOS, watchOS, a čak i za iMessage.

Ekosistem

Apple je napravio odličan potez tako što je kreirao jedinstven sistem za sve svoje uređaje kako bi mogli međusobno da se nadopunjuju. Deljenje sadržaja putem iCloud-a, Handoff, primanje poziva putem Mac-a su sve funkcije koje drugi proizvođači nisu uspeli da iskopiraju. Apple je izvukao maksimum iz takvog načina rada. AirDrop i AirPlay mogu biti od velike koristi svima koji koriste iPhone i Mac u profesionalne svrhe. Generalno, i bez preterivanja, Apple je prilično ažuran kada je u pitanju softver. Naravno, tu uvek postoje detalji koji mogu biti još bolji, ali ne možemo se žaliti na sve.

08_apple_years_behind_others_opinion

Dodaci

Kompanija iz Kupertina nije uvek bila ovakva kakvu je danas poznajemo. Ranije nisu imali naviku da izbacuju toliko dodataka, ali izgleda da se neke navike menjaju. Dobili smo maskice za iPhone, pametne maskice sa baterijama, Beats sistem za reprodukovanje muzike, kao i AirPods-e. Svi ti dodaci su opremljeni W1 čipom i mogu ono što drugi ne mogu. Rade.

09_apple_years_behind_others_opinion

Baterija i punjenje

Ovo je možda i najslabija tačka našeg proizvoda, ali i čitave kompanije. Iako je vrlo jednostavno i lako zavoleti Lightning kabl, nikada nismo uspeli da budemo zadovljni kapacitetom baterije. Još uvek ne znamo šta će Apple da napravi po tom pitanju, ali zaista bi bilo dobro kada bismo u skorijoj budućnosti mogli da računamo na brzo i bežično punjenje. Ako uzmemo u obzir veliku potrošnju, ponekad je potrebno puniti telefon i dva puta na dan. Verujemo da Apple neće popustiti dok što pre ne pronađu efikasan odgovor za rešenje ovog problema.

10_apple_years_behind_others_opinion

Bilo je mnogo glasina o funkcijama novih iPhone-a. Između ostalog, spominje se i bežično punjenje. Prema nekim navodima, Apple ima vrlo posebno i jedinstveno indukciono rešenje vezano za ovu funkciju. Ipak, postoji bojazan da će samo iPhone 8 imati tu čast da bude „pionir“ te funkcije, a da će iPhone 7S i 7S Plus i dalje ostati na starom načinu punjenja.

Kako bi iPhone ovoga puta mogao biti bolji?

Što se tiče hardvera, smatramo da su proizvođači doveli pametne telefone do maksimuma i da više neće biti potrebe za nadograđivanjem procesora ili dodavanjem još više RAM-a. Važnije od toga je da uređaji postanu još „pametniji“, da nauče navike svojih vlasnika i postanu glavni uređaj koji ćemo moći da koristimo u svim situacijama. U automobilima, na poslu, kod kuće, svuda. Bio bi pun pogodak kada bi Apple pametno uspeo da iskoristi čitav potencijal veštačke inteligencije. Ipak, lako je reći i vrlo jednostavno zvuči, ali moramo da budemo strpljivi, jer će taj dan sigurno jednom doći.

Apple Inc. (AAPL)

Da li ste pročitali ovo?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Klikni ovde!