Francuski umetnik sadi biljke u stare Mac računare

#Vesti
2017. 02. 27.
U savremeno doba, tehnologija je često tema, cilj ili alat modernim umetnicima. Postoje neki umetnici koji svet vide na potpuno drugačiji način. Takvi umetnici, recimo, spajaju biljke i tehnologiju.

Šta se događa sa starim PC računarom kada vam više nije potreban? Ukoliko takva opcija postoji, najbolje bi bilo da ga korisnik odnese u prodavnicu u kojoj je kupljen, gde će se delovi delimično reciklirati. Najgora opcija je baciti ga u smeće, što šteti okolini, čak i ako ga neko kasnije pronađe i iskoristi za delove.

Francuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računala

Šta se događa sa starim Mac računarom u toj situaciji? Uglavnom se prodaje kolekcionarima, ali ima i onih, koji će napraviti umetnička dela od njih. Umetnik poznat pod imenom Monsieur Plant podigao je Apple-ov moto “Think Different” (razmišljajte drugačije) na sasvim nov nivo. Iako Apple-ovi računari čine bitan deo ovih umetničkih dela, glavni akcenat nije na njima, već na harmoniji između tehnologije i biljke.

Francuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računala

Serijal fotografija “Plant your Mac”, koji je predstavio Christophe Guinet, prikazuje Apple-ove računare iz kojih rastu kaktusi, bonsai drveće i vodene biljke. Kada gledate fotografije, možda ćete imati utisak da gledate delove napuštenih fabrika, u kojima ostatke automobila polako preuzima priroda. Jedna od takvih fotografija je kaktus koji raste iz miša.

Francuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računala

Guinet navodi kako je njegov unikatan umetnički izraz verovatno nastao tokom njegovog detinjstva, jer je živeo na relaciji selo-grad, pa su jednako na njega uticali urbana sredina i priroda. Počeo je sakupljati orhideje kada je imao 15 godina, a kada se preselio u grad, nije znao gde bi ih držao. Razmišljao je o tome da iskoristi predmete iz svog stana, a na kraju je orhideju stavio u staru Nike patiku. Tako je nastalo delo “Just Grow It”.

Francuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računala

Guinet objašnjava da je glavni cilj “Plant your Mac” serijala bio da se ljudi podsete kakvu moć priroda poseduje. Takođe je reč o protestu protiv industrijalizacije, komercijalizacije, sveopšte prisutnosti medija i preteranog konzumerizma.

Prve Mac računare dobio je od svoje agencije pre tri godine, koji više nisu bili u ispravnom stanju. U to vreme nije imao ideju šta da uradi sa njima.

Volim biti opozicionar i koristiti kapitalističke simbole kako bi im dao drugačije značenje, i kako bih pokazao da će priroda uvek pobediti čoveka.

Francuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računala

Stvaranje svakog dela trajalo je u proseku 3 dana. Napravio je automatski sistem zalivanja u svakom računaru. Među računarima koje je koristio bili su iMac G4, stari PowerBook i iMac G5.

Francuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računalaFrancuski umjetnik stavlja biljke u stara Mac računala

Izvor: Cult of Mac

Ostavite komentar