imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Hands-on sa iPhone-om XS i iPhone-om XS Max


Imali smo svega par sati da testiramo novi Apple-ov flagship uređaj pre nego što ga lansiraju, ali dali smo sve od sebe. Umesto tehničkih specifikacija, hajde da vidimo prve utiske.

Kada već ne možemo biti među prvima, da bar budemo među najboljima- ovo je naše stanovište što se tiče iPhone-a XS i iPhone-a XS Max. Stoga ćemo u narednom periodu kontinuirano testirati dva do sada najbolja Apple-ova smartfona, uz dodatnu pomoć naših čitalaca. Zaista bi nam bilo drago da sa nama delite svoja pitanja u komentarima, a mi ćemo se potruditi da sledeće nedelje testiramo uređaje u skladu sa tim.

Elem, hajde da vidimo šta je pokazao trenutni test koji smo izveli zajedno sa momcima. Već smo mnogo puta pisali o tehničkim inovacijama na iPhone-u XS i iPhone-u XS Max, a videli smo i gomilu fotografija i snimaka stranih novinara i vlogera. Međutim, držati te iste modele u svojim rukama je nešto sasvim drugačije. Potpuno drugačije nego kada petoro ili šestoro nas sedimo u sobi zureći u dva telefona diskutujući o njima. Hajde da vidimo prve utiske, prvo u vezi sa dizajnom, a onda i na temu koja nas je zaista oduševila….

iPhone XS – Hordon

Tim Cook je, predstavljajući prošle godine iPhone X, koji je bio veoma inovativan i u pogledu dizajna i u pogledu tehnologije, rekao da će ovaj uređaj odrediti narednu deceniju iPhone-a, koji inače ovih dana proslavlja svoju desetogodišnjicu. Stoga nije bilo nimalo iznenađujuće to što je na ovogodišnjem Keynote-u predstavljen uređaj koji je zaista neodoljivo podsećao na iPhone X.

Da li je to dobra stvar ili ne, moraćete da odlučite sami. Usudio bih se čak da kažem da se i ne postavlja pitanje da li je dobra stvar. Jednostavno, samo bacite pogled na poslednje smatfone. Šta vidite? Ono što ja vidim je gomila uređaja sa manjim ivicama oko ekrana, notch-em i bez 3,5mm priključka za slušalice…

Zaista deluje da je prošlogodišnji iPhone X ne samo odredio Apple-ovo tržište smartfona za narednih 10 godina, već je uspeo da utiče na globalno smartfon tržište.

Može da se desi da vam se ne svidi, ili čak da imate sumnje; možda ćete za mnogo toga kriviti Jony Ive, možda ćete mrzeti oblik kamere ili će vas šokirati odsustvo Home tastera ili 3,5mm priključka za slušalice. Štagod. Bio on po vašem ukusu ili ne, iPhone je diktator trenda i to je to.

Usput bih dodao- i to iz ličnog iskustva- da ne treba suditi da li vam se uređaj sviđa ili ne samo na osnovu fotografija uređaja. Čak mi se ne dopada ni kako ga fotografije prikazuju. Međutim, bez obzira na to koliko puta držao bilo iPhone X ili sada ove nove uređaje u svojim rukama, uvek sam iznova oduševljen koliko su lepi, koliko je svaki detalj s pažnjom dizajniran ( hajde da zaboravimo na asimetrično dno, zaslužuje kritiku).

Da pojednostavimo, imam isti osećaj dok držim iPhone XS u rukama kao i kada držim iPhone X, i tako i treba da bude. Ali ako govorimo o sličnostima, funkcionalnost se takođe nije mnogo promenila, ali to i nije toliko iznenađenje, jer inače ispisujemo S-godinu. Naravno, to ne znači da uređaj nije postao ‘pametniji’.

Uzimajući u obzir da se radi o testu na osnovu prvih utisaka, ne bih trošio vreme na temeljno izlistavanje specifikacija. Poenta je u tome da su se mnogi aspekti poboljšali počevši od kamere, preko procesora i drugih internih komponenti, do displeja. Doduše, ne previše, ali je uočljivo. Prosto je nemoguće osvojiti svet sa novim uređajem svake godine, niti to iPhone XS pokušava. Međutim, on ipak predstavlja prihvatljivu nadogradnju, što je fer ponuda za one koji nisu kupili iPhone X prošle godine jer su želeli da sačekaju da sam koncept postane jasniji i precizniji.

I evo ga, evo iPhone-a XS, evo preciznog koncepta.

iPhone XS Max – Viktor

Veličina

Nikada nisam imao Plus model, tako da kada sam rizikovao i pretplatio se za iPhone XS Max, veoma me je zanimalo kakav će osećaj biti držati ga u rukama. Hoću da kažem, znam da ima najveći displej koji je neki iPhone ikada imao, ali hoću li umeti da ga koristim? Ima li to ikakvog smisla? Hajde da poslednje pitanje ostavimo za kraj i da počnemo s nečim drugim.

Nakon iPhone-a X ne čini se da je došlo do velikih izmena. Staje mi u džep, ne smeta mi. Ukoliko imate manje šake, možda će vam se činiti malo većim, ali lično, veličina mi odgovara. Težina se oseća, ali nakon iPhone-a X uopšte mi ne smeta, iako će ,za one koji prelaze sa manjih iPhone modela, na primer 5s ili SE, osećaj biti veoma neobičan. Međutim, veliki displej je baš kul. Sada će iskustvo gledanja spektakularnih fotografija biti još bolje.

Dosta fotografišem porodicu, na poslu, prijatelje, ali obično ih tagujem na telefonu (ponekad ih grupišem u album na iPad-u uz pomoć nove iOS 12 funkcije zvane Memories; e, to je , verujem, najbolji način da predstavite neki događaj ili godišnje doba). Da ne pominjem da kada je već kamera toliko postala sjajna, onda je dobra stvar što displej može sve to da nam predstavi na najbolji mogući način.

Za one koji su prešli sa nekog Plus modela na iPhone X i nedostajao im je veliki dispej, ovo je svakako pun pogodak. Iako veći displej nije bio bog zna kakvo iskustvo, iPhone X je pomalo delovao minijaturno u mojim rukama nakon što sam pola sata pre toga držao XS Max…

Boja

Možete kupiti iPhone XS Max u tri različite boje. Pored srebrne i svemirsko sive, sada je dostupan i u zlatnoj. Naravno, zavisi od ukusa, ali mi verujemo da se visoko kotira na skali popularnosti. Pat je bio toliko zadivljen, da je samo rekao sledeće: „Jony Ive mora da nije bio na sastanku kada su davali ime, jer bi u suprotnom ovoj boji dao neko fantastično ime i ne bi dozvolio da se zove samo – Gold (zlatna)”.

Stvarno je neverovatna i toliko drugačija u odnosu na ono što možemo videti na fotografijama i video klipovima. Ne vidi se dobro na fotografijama, ali kada bih morao da kažem, bez poznavanja detalja, pre bih rekao da je bakarna! Linije koje prolaze po ivicama stvaraju duboku, tamnu, bakarnu i patiniranu mešavinu i, ukoliko stavite uređaj na sto tako da se displej vidi, utisak je fantastičan. Zadnja strana je pak ponekad zlatna, a pod nekim svetlima deluje i kao da je boje breskve. Veoma lepo i veoma jedinstveno. Ne bih nikada ni pomislio da ću imati zlatan telefon, ali moram reći da nisam zažalio.

Performanse i kamera – Pat

Ljudi uvek obraćaju više pažnje na nove funkcije kamere. Funkcije postaju sve brže i kompleksnije. Izgleda da su sposobnosti kamere iPhone-a XS sasvim identične kao kod njegovog prethodnika. Apple je radio sa potpuno istim vrednostima u pogledu brojeva: dobijamo 3 kamere, jednu prednju i dve zadnje. Sačuvali su TrueDepth kameru od 7 MP, kao i duplu kameru širokog ugla sa telefoto objektivom od 12 MP. Promene se odnose na broj piksela, koji se znatno povećao, tako da sada možemo da pravimo još bolje fotografije čak i kada je ambijent slabije osvetljen ili kada je mrak.

Da ne spominjemo da se broj tačaka za autofokus udvostručio i to je otprilike kraj mog nabrajanja, pošto vezano za kameru nije došlo do većih promena. Jedinica procesora odgovorna za to pravi veliku razliku između foto i video sposobnosti iPhone-a X i iPhone-a XS. Apple je sistemu koji sumira nove karakteristike dao naziv Smart HDR. Kao što njegovo ime kaže, od sada će mnoga softverska rešenja da nam pomognu da pravimo bolje fotografije: i razlika je zaista ogromna. Ali krenimo korak po korak.

Najpre, odmah nakon otvaranja Camera aplikacije, ona unapred snimi 4 frejma kako bismo odmah mogli da fotografišemo. Performanse jezgra CPU-a omogućavaju brže otvaranje aplikacija, pa nam u praksi to omogućava da fotografišemo savršen trenutak, ako to želimo. Trenutno nema kamere koja to može bolje da izvede.

Smart HDR, u poređenju sa HDR funkcijom od ranije, mogao bi da stvori više preeksponirane i podeksponirane fotografije nego ranije i rezultira proširenim dinamičkim opsegom i mnogo detaljnijim fotografijama. Boje su jednostavno sjajne, nisu prezasićene, što znači da procesor i kamera mogu da pronađu fokus i pogodnu vrednost ekspozicije izuzetno brzo. Teško je napraviti lošu fotografiju sa novim modelima.

Sa novom Natural Light opcijom za portret mod, možemo kasnije modifikovati bokeh efekat napravljene fotografije i kontrolisati zamućenost pozadine, uz pomoć toggle-a. Novi Neural Engine traži lice na fotografiji, a zatim procesuira detalje. On deli prvi plan od pozadine, a uz pomoć mape dubine omogućava kasnije podešavanje kontrole dubine. I ova funkcija radi izuzetno dobro.

Mi smo napravili mnogo fotografija i bukvalno fotografisali sve što smo želeli. Nakon što smo se vratili u kancelariju, imali smo vremena da se poigramo sa oštrinom i korekcijom boja. Dok nisam imao priliku da držim ovo u ruci, bio sam prilično skeptičan. Prilično je veliki korak to što ne moramo da pazimo kakve fotografije ćemo napraviti, jer sve možemo modifikovati kasnije. A uz A12 Bionic čip mobilna fotografija je ušla u potpuno novu dimenziju.

Ono što nas je još više šokiralo jeste stabilizacija snimaka. U slučaju zadnje kamere se nije ništa posebno promenilo kada govorimo o fizičkim karakteristikama, dok je optički stabilizator ostao isti. Procesor i softver imaju funkcije koje morate sami da isprobate, jer nećete verovati samo na osnovu teksta ili test videa.

Dok hodate normalnim tempom, držeći telefon obema rukama, imaćete utisak kao da kamerom ne upravlja ljudsko biće.

Pre svega, verovali smo da ćemo uspeti da prevarimo kameru nakon nekog vremena i da će u nekom trenutku sistem zakazati, ali nismo bili u pravu. Za 18 sekundi smo napravili različite pokrete: držali telefon ispred sebe, iza sebe i vrteli se. Naizgled dosadno ažuriranje procesora nije samo puki marketinški Apple-ov govor, već se iza scene pripremao zaista ozbiljan update hardvera i softvera.

Na osnovu naših prvih utisaka, iPhone XS i iPhone XS Max ne samo da pružaju najbolju kameru u istoriji iPhone-a, već i jednu od najboljih kamera na tržištu, koju smo ikada videli. Senzor konstantno pomera granice u poređenju sa DSLR i MILC kamerama, ali povećana količina svetla, novi procesor i veštačka inteligencija šire skalu mogućnosti i pojednostavljuju stvaranje fotografija i snimaka.

Apple Inc. (AAPL)

Have you read this?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Click here!