IDC izveštaj: PC industrija je u porastu prvi put posle 5 godina!

#Vesti
2017. 04. 13.

Kompanija IDC, koja se bavi istraživanjem tržišta, tvrdi da je PC industrija ostvarila rast po prvi put posle 5 godina i to u prvom kvartalu 2017. godine. Hajde da vidimo koliko su postigli i koji je eventualni uzrok tog rasta.

Čak i oni koji nisu upućeni u ovu temu znaju da je prodaja PC računara bila dosta niska od kada su pametni telefoni i tableti zadobili veću pažnju javnosti. Ti uređaji mogu da zadovolje praktično sve potrebe koje prosečan korisnik može da ima. Macintosh-i su dugo bili glavni izvor prihoda, a onda je tu poziciju preuzeo prvo iPod, kog je ubrzo zamenio iPhone. Faktor mobilnosti je u čitavoj situaciji imao velikog značaja, bilo kroz razvoj aplikacija ili razvoj weba, jer danas najčešće preko telefona koristimo društvene mreže i surfujemo po internetu. To znači da su upravo telefoni, zahvaljujući svojim sposobnostima, primarno sredstvo kojim koristimo sve navedene sadržaje.

Naravno da postoji i ona grupa korisnika čije potrebe ne mogu da budu zadovoljene trenutnim razvojem mobilnih procesora i grafičkih akceleratora. Bez obzira da li se radi o razvoju igrica, razvoju aplikacija, muzičkoj ili video produkciji, svima bi bio potreban veoma profesionalan hardver. Kao dodatak tome, ludilo za virtuelnom stvarnosti koje je krenulo pre par godina, dodalo je i visoke potrebe gaming društva. Korisnicima je potreban računar sa najboljim karakteristikama. Apple je nedavno priznao da neće više ignorisati ovu grupu korisnika.

Ono što možemo da vidimo iz IDC-evog izveštaja je da je 60.3 miliona PC-jeva prodato u prvom kvartalu 2017. godine, uključujući i Macintosh računare. Radi se o računarima sa originalnim desktop formatom. To označava porast od 0,6% na nivou čitave godine, koji se može činiti malim, što zapravo nije baš tako. Analitičari su prvobitno očekivali gubitak od 1,8%, a kada uzmemo u obzir ovaj rast, rezultat je i više nego fantastičan. Moramo da dodamo i da PC industrija nije ostvarila rast nijednom u poslednjih 5 godina. IDC smatra da je razlog za to ciklus zamene starih računara, a podaci nagoveštavaju da se nalazimo na početku ciklusa, tako da bi mogli da očekujemo još veći rast u sledećim fiskalnim kvartalima godine.

Korisnici obično odlažu zamenu PC-a, umesto odustajanja od PC-a u korist drugih uređaja. Komercijalno tržište započinje ciklus zamene koji bi trebao rezultirati prognoziranim porastom. Potrošačka potražnja će ostati pod pritiskom, iako će porast u segmentima kao što su PC Gaming i rastuća zasićenost tableta i pametnih telefona voditi potrošačko tržište prema stabilizaciji.

Informacije sakupljene od proizvođača potvrđuju IDC-jev izveštaj, međutim, Gartner veruje da je situacija sasvim drugačija. IDC tvrdi da je HP uspeo da ostvari najveći rast u vremenskom periodu od manje od godinu dana, i vrati se na prvo mesto po prvi put nakon 2013. godine. Ostvarili su rast od 13,1%. Drugo mesto pripada Lenovu sa rastom od 1,7%, dok je treće dodeljeno Dell-u sa 6,2% posto rasta. Četvrto zauzima Apple, sa svojih 4,1%, dok je poslednji u ovoj fantastičnoj petorci Acer sa zabeleženih 2,9% rasta.

Gartnerovi podaci pokazuju potpuno drugačiju situaciju i demantuju sve pretpostavke IDC-a. Oni su izmerili pad od 2,4% u okviru istog kvartala ove godine. Ova razlika bi lako mogla da ode na račun Chromebook-a, koje je IDC uključio u svoju analizu, dok Gartner nije. Pored toga, iz prošlogodišnjeg izveštaja IDC-ja možemo videti da je ChromeOS i tada nadmašio Macintosh.

 

Izgleda da Apple-ovi redizajnirani i ponovo osmišljeni računari Pro kategorije stižu u pravi čas. Dok se novi Mac Pro i Apple monitor ne pojave sledeće godine, novi iMac će biti predstavljen ove jeseni. Phil Schiller je tokom predstavljanja izjavio da je MacBook Pro 2016 doneo neočekivanih 20% rasta.

Kao što svi već znate, uradili smo veliko ažuriranje našeg MacBook Pro asortimana. Trenutno na tom polju postižemo sjajne rezultate. Mnogo korisnika ga kupuje u velikom broju i obožava ove računare. Beležimo velike cifre, kao što sam rekao, čak po 20 procenata rasta iz godine u godinu. Veoma smo ponosni na ove proizvode, a iz povratnih informacija znamo na kojim detaljima moramo da poradimo da bi ih učinili još boljim.

Ne možemo da dočekamo skorašnje najave Apple-a o Pro liniji!

Izvor: 9to5mac

Ostavite komentar