Kako bi bilo da morate da kupujete deo po deo iPhone-a?

#Vesti
2017. 04. 20.

Odavno znamo da je u Kini sve moguće. Postoji čak i mogućnost da uz pomoć stručnjaka, a prema svojim željama i potrebama, sastavite telefon za sebe. Prva stanica nam je kineski grad Shenzhen, u kom možete da nabavite sve potrebne delove da biste sastavili iPhone! Ako ste nekada u prodavnicama kineske robe videli nestvarno jeftin iPhone, budite uvereni da je on sastavljen upravo na ovaj način.

Shenzhen je u proteklih par godina od “kraljevstva jeftinih proizvoda” izrastao u matični grad nekolicine tehnoloških kompanija, koje su uspele da sustignu i gotovo prestignu ostatak tržišta. Najpoznatija od tih kompanija je Huawei, koja sve više i više raste u pogledu popularnosti. Trenutno je možemo svrstati u tri najveća proizvođača mobilnih telefona u celom svetu. Analiza tržišta predviđa da će Huawei nadmašiti čak i Apple u pogledu tržišnog udela u narednih par godina. Kako jedna kompanija može od statusa totalnog anonimusa da dođe do takve pozicije i postane jedna od onih koja u najvećoj meri određuje ponudu na svetskom tržištu i to za svega nekoliko godina?

01_how_to_put_an_iphone_together_from_parts

Odgovor na to pitanje se nalazi upravo u Shenzhenu, gde na pijacama ne prodaju jeftine čarape i bokserice, već razne vrste malih električnih delova, kopije iPhone kućišta, baterija i delove telefona koji su rastavljeni i koje stručnjak može da iskoristi i da vam od njih sastavi novi telefon. Taj proces nije legalan i apsolutno sve zavisi od toga da li ćete da imate sreće i kupite deo koji je dobrog kvaliteta. Inženjer i softver developer Scotty Allen je u svom videu proverio da li od jeftinih delova može da se sastavi ceo iPhone, koji bi pritom besprekorno funkcionisao.

Odgovor je definitivno potvrdan i pored toga što bi vam za takav uspeh bila potrebna pomoć nekoga ko bi umeo da nađe sve šta vam je potrebno. Ta osoba bi trebala da ima i adekvatne govorne veštine, visok nivo tolerancije, strpljenja i upornosti, kao i solidan nivo poznavanja ove tematike. Allen je najviše bio zainteresovan za razvijanje softvera, što je zahtevalo dobro poznavanje hardvera. Ono što se da primetiti u ovom videu je da apsolutno sve možete da kupite na ovom tržištu. Kao što smo i rekli na početku ovog članka, u Kini je potpuno sve moguće!

Želeo sam da proverim da je to zaista moguće – Scotty Allen za The Verge

02_how_to_put_an_iphone_together_from_parts

Allen je izjavio i da je na ovaj projekat potrošio oko 1000 dolara ne bi li dobio željeni iPhone 6s. Za taj novac, isti telefon možete da kupite i kod ovlašćenog prodavca. Dodao je i da je moguće da se telefon koji je prikazan u videu sastavi za 300 dolara, ali kada se ne uračunaju dodatni troškovi i nepotrebni delovi koji su kupljeni. Takođe, u sumnjivim kineskim web prodavnicama možete da kupite neke starije iPhone modele po istoj ceni. Ti uređaji ne poseduju nikakvu garanciju, a pored toga su ilegalni. Naš dobronameran savet svim budućim i potencijalnim kupcima iPhone-a je da ne kupuju uređaje iz takvih web prodavnica.

Izvor: The Verge

Ostavite komentar