Kako da zaštimo aplikacije od nenamernog brisanja?

#Tips & tricks
2017. 04. 20.

Sigurno ste bar jednom bili u situaciji da poželite da zaštitite određene aplikacije na vašem telefonu da ih ne biste slučajno izbrisali. Ako imate dete koje voli da se igra vašim telefonom ili posedujete službeni telefon koji ne koristite samo vi, šanse da određene aplikacije iznenada “iščeznu” su samim tim mnogo veće. Problem je, ipak, što veliki broj korisnika ne zna kako da aktivira ovu funkciju na svom iOS uređaju.

Restrictions (ograničenja) je servisna grupa koja je deo iOS sistema već duže vreme, a pomoću koje možete da uvedete svojevrstan oblik roditeljske kontrole na vašem iPhone-u ili iPad-u. Sve što je potrebno je da osmislite lozinku koja neće biti ista kao ona kojom otključavate svoj uređaj. Od momenta kada registrujete lozinku, dobićete mogućnost da organizujete različite vrste funkcija na vašem uređaju onako kako samo vama bude odgovaralo.

01_how_to_protect_your_apps_from_deleting_them_accidentally

Da biste pristupili ovoj funkciji idite na Settings > General > Restrictions. Prvo će biti potrebno da setujete lozinku, a kada je budete potvrdili, biće vam prikazane sve opcije. Imaćete mogućnost da manipulišete sistemskim ograničenjima određenih funkcija. U starijim OS-ima, ova lozinka uopšte nije bila enkriptovana, pa je uz malo umeća i pomoć Mac-a, svako mogao da je dobije iz sigurnosnog backup-a telefona. Nismo sigurni da li je taj problem rešen, pa vam iz tog razloga preporučujemo da idete na sigurniju varijantu i ne unesete istu lozinku kao što je ona kojom otključavate vaš uređaj.

02_how_to_protect_your_apps_from_deleting_them_accidentally

Pronađite u ovom meniju opciju „Deleting Apps“. Ako je budete isključili, mali znak x putem kog inače možete brisati aplikacije se više neće pojavljivati iznad ikonica. Na ovaj način možete da zaštite sve svoje aplikacije i osigurate svoj uređaj od nenamernog brisanja podataka. Najgori scenario koji ostaje u opticaju je da izgubite sve aplikacije, ali to je, ipak, i najmanje verovatan ishod.

Ostavite komentar