imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

This post has not been updated for more than a year. Please note that he content may be outdated.

Kratka istorija iOS-a – Drugi deo


Tokom svoje godišnje konferencije developera, 5. juna 2017. godine, Apple je predstavio iOS 11, operativni sistem za telefone i tablete. Ovo je odličan povod da se osvrnemo na prošlost i utonemo u stare dobre i nostalgične misli. Pogledajmo prekretnice na ovom razvojnom putu. Drugo poglavlje.

U prošlom poglavlju, pomenuli smo početke iOS-a, kao i prvu kompatibilnu verziju iPad-a, 3.2. U ovom poglavlju, vraćamo se na nostalgično putovanje, i polazimo od iOS-a 4 do poslednjeg OS-a iza kog nije stajao Jony Ive, iOS 6.
01_brief_history_of_ios_chapter_two

 iOS 4 – Multitaskovanje

Kao što smo spomenuli ranije, Apple-ov mobilni operativni sistem zvao se iPhone OS sve do lansiranja iOS-a 4. To je bila prva verzija ovog programa koja je proslavila iOS i načinila ga brendom. Nije slučajnost što je baš sve to krenulo sa iOS-om 4. Novi sistem imao je mnogo važnih novih karakteristika. Lansiran je legendarni iPhone 4 sa svojim novim i prelepim dizajnom, a za njim i iPad 2, kog lično smatramo najboljim i najbolje konstruisanim Apple proizvodom ikada.
02_brief_history_of_ios_chapter_two

Nemojte zaboraviti na Android, koji je u to vreme postajao operativni sistem kog ste već mogli ozbiljno da shvatite, sa svojom tadašnjom verzijom Android 2.0 Eclair. Google je predstavio svoj prvi Nexus mobilni telefon u saradnji sa HTC-om, što je značio veliki korak napred za tu kompaniju, kao i ozbiljna konkurencija za Apple. Kupertino je zbog toga bio pod pritiskom da stvori nešto još bolje. I tako je i bilo.

iOS 4 uveo je istovremeni rad u više programa (multitaskovanje) u celu priču na svoj jedinstven način. Aplikacije nisu mogle da budu aktivne u pozadini, osim nekoliko izuzetaka. Mada, one aplikacije koje su trenutno bile u upotrebi, kao na primer postavljanje podataka na internetu, mogle su da završe svoj rad čak i nakon korisnikovog odustajanja. Apple je memorisao korisnikov sadržaj telefona pre promene programa, pa kada su korisnici koristili sistem ponovo, isti sadržaj ih je dočekivao na ekranu. Oni malo stariji mogu da se prisete da je promena aplikacija ranije izgledala potpuno drugačije.

Duplim klikom na Home dugme, na ekranu bi se prikazivala mala traka i izmestila bi sav sadržaj naviše. Ikonice trenutno aktivnih aplikacija bile su smeštene na toj trakici, i odatle smo mogli da biramo onu koju želimo da koristimo. Pomerajući trakicu na desno, pokrenuo bi se medijski kontroler i menjale bi se pesme. Sviranje muzike u pozadini bilo je jedno od najvećih unapređenja iOS-a 4. Isto kao što su navigacija i VoIP pozivi radili u kontinuitetu, ako su bili u upotrebi pri zatvaranju telefona.
03_brief_history_of_ios_chapter_two

Najvažnija stvar za multitaskovanje je to što je donelo samo pogodnosti za korisnike. Mogli smo da uživamo u istoj brzini sistema i izdržljivosti baterije. Za sve koji su prešli sa Android telefona na iOS uređaj, ovo je bio poprilični novitet. Na Androidu, gašenje svih aplikacija bilo je sinhronizovano. Na Apple uređajima, niste morali o tome da brinete, isto kao što ne morate ni danas.

Pored istovremenog rada više programa, iOS 4 imao je još neke trikove, kao što su na primer FaceTime pozivi. Ova funkcija već je bila dostupna na drugim platformama. Ali, kao i obično, Apple-ovo rešenje bilo je jasnije, prirodnije i brže. Bez iznenađenja, ovi pozivi funkcionisali su samo među iPhone-ima.

Takođe, morali ste da čekate sve do iOS-a 4 da biste uredili svoje aplikacije u foldere na Home ekranu. Zar to nije bilo ultra elegantno?! Sve što je trebalo da uradite je da prevučete jednu aplikaciju do druge i, voilà – folder je bio spreman. Samo je bilo na vama da ga preimenujete. Animacija deljenja ekrana pri otvaranju foldera takođe je bila sjajna. Danas je to totalno uobičajeno, ali u ono vreme bilo je velika stvar.

To nije sve, mogli ste još i da preuređujete svoje slike i pomerate ih u razne foldere, radi bolje preglednosti. Spotlight je naučio da pretražuje na internetu i Wikipediji. iBook je predstavljen sa iOS-om 4 takođe, i podržavao je sve veće formate ebook-ova, a od tog perioda mogli ste i da pretvorite vaš telefon u wifi hotspot. A da ne pominjemo i prvu verziju provere pravopisa na telefonu i AirPlay.

Nevezano direktno za operativni sistem, ipak vredi spomenuti da je iPhone 4 bio prvi uređaj sa Retina ekranom.
04_brief_history_of_ios_chapter_two

Ali, život ipak nije bajka, pa se sa iPhone-om 4 pojavio i prvi skandal. Počelo je sve sa problemom antene, i ma koliko dobar bio sistem, ovaj problem nije napuštao iOS 4. To što je Apple javno pričao o ovoj poteškoći samo je dolilo ulje na vatru. Steve Jobs je jednostavno rešio stvar i rekao korisnicima da samo izbegavaju da drže telefon na taj način.

Naravno, Apple se kasnije izvinio sa više stila, i ispostavilo se da ovaj skandal nije bio toliko veliki koliko je bio predstavljen u medijima. Apple je uveo iOS4 ažuriranje kako bi ispravio signalni displej. Toliko uzbudljivih stvari se tada dešavalo.

iOS 4 predstavljen je juna 2010-e. Podržani uređaji: iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPod iPod Touch 2nd Gen, iPod Touch 3rd Gen, iPod Touch 4th Gen, iPad, iPad 2.
05_brief_history_of_ios_chapter_two

iOS 5 – Ćao, Siri

Kad bismo morali da biramo najvrhunskiji iPhone ikada, bio bi to model 4s. iOS 5 ima mnogo veze sa tim, budući da je on zapravo bio to unapređenje koje je napravilo Apple-ov pametni telefon popularnim za sva vremena. Uvedeno je više od 200 novih karakteristika. Pogledajmo najbitnije.

Pre svega, traba pomenuti dolazak Siri. Ovaj virtuelni asistent bio je dostupan samo za vrhunske uređaje, i znatno je povećao prodaju. Iako svako ima svoje mišljenje, i većina nas smatra da je ovo neobična alatka, važnost Siri-ja je neosporna. Dovoljno je samo pogledati skorašnje Keynote govore o uređajima pametnih telefona (kao što su sada Google Home, Amazon Echo i HomePod) da bi se ustanovilo da je Apple uveo ovaj trend sa svojim asistentom još 2011.godine.
06_brief_history_of_ios_chapter_two

Bila je to revolucionarna ideja da možemo da komuniciramo sa uređajem u svom džepu, koji ne samo da nas razume, nego u većini slučajeva ume i da nam razumljivo odgovori, razgovetno i sa humorom. Siri je obavljao svoj posao poprilično dobro, uprkos činjenici da ga je Apple prvo izbacio kao beta verziju, što je bilo neuobičajeno. Siri je mogao da izvede web pretrage, da pokrene poziv, pravi beleške u kalendaru, sarađuje sa WolframAlpha, i generalno, mogao je da razume veoma precizno šta mu govorimo.

Još jedna vrhunska stvar, Notifikacioni centar, takođe je predstavljen zajedno sa iOS-om 5. Ne može se poreći da je ova nova karakteristika iOS-a bila usvojena pod uticajem Androida, ali to više ni nije važno. Važno je bilo to što je Notifikacioni centar konačno bio tu i što je savršeno radio od samog početka. Imate pristup glavnom meniju jednim listanjem naniže, možete videti sve notifikacije na jednom mestu koje biste želeli da obrišete ili otvorite. Takođe, možete zaključati one česte opcije ako želite, kao što su vremenska prognoza ili berza. Notifikacioni centar nije pokrenuo ništa novo, ali teško je danas zamisliti iPhone bez njega.
07_brief_history_of_ios_chapter_two

Sledeća važna nadogradnja bila je iMessage. Ne samo što je Apple otišao protiv interesa provajdera, nego je uspeo i da namami znatnu bazu korisnika koji su prešli sa BlackBerry-ja na Apple. Najbolja stvar u vezi ove nadogradnje bila je posebna opcija koja je omogućavala uređivanje multimedijalnih poruka, koja se srodila sa već postojećom aplikacijom za poruke, pa su obične poruke i besplatne iMessages stizale na jednom mestu. Ovo je izbrisalo granicu među njima toliko dobro da više ne možemo ni da ih raspoznamo. Zapravo, niko nije više koristio originalni sistem slanja poruka kada je sad postojala opcija besplatnog slanja.

Ovo jednostavno super funkcioniše. Telefon je automatski detektovao kome možete da pošaljete iMessage, i odmah je birao besplatnu opciju za slanje poruke, koja bi onda bila isporučena odgovarajućim uređajima koje primalac poseduje. Bez ikakve frke, korisnik nije morao da brine ni o čemu, a ceo sistem bio je pouzdan, stabilan i samostalan.
08_brief_history_of_ios_chapter_two

Ovo unapređenje takođe je podarilo život nasledniku aplikacije MobileMe, duši svih današnjih uređaja – iCloud-u. Ovo je najverovatnije predstavljalo prvi korak koji je Apple učinio ka koordiniranom ekosistemu. Ako ste kupili aplikaciju na jednom od vaših uređaja, mogli ste lako da je preuzmete i na druge uređaje, bez muke. Mogli ste lako da pošaljete sve  vaše dokumente, fajlove, muziku, slike i bezbedonosne backup-ove u cloud, a zatim ste mogli da ih koristite gde god želite. Imali ste i ovu mogućnost: od tada pa nadalje, nije vam više bio potreban kompjuter da biste radili backup ili da biste povratili bilo šta obrisano.

Suvišnost kompjutera bila je primetna i u drugim delovima takođe. Na primer, pojavio se iTunes WiFi Sync, koji je umanjio broj neophodnog povezivanja sa kompjuterom. Ili, konačno smo dobili opciju over-the-air (OTA), pa nismo morali da pristupimo iTunes-u da bismo instalirali novi ROM, iako smo na tu opciju morali da čekamo sve do sada. I najzad, od tada nismo više morali da povežemo telefon sa kompjuterom radi aktiviranja. Ova promena je sigurno najviše usrećila zaposlene u Apple prodavnicama, jer većina korisnika nije želela da sama aktivira svoje uređaje kod kuće, već su to zahtevali od njih na licu mesta.
09_brief_history_of_ios_chapter_twoOno što je važnije od toga je filozofija koja se skriva iza svega: Vaš telefon će biti vaš novi kompjuter. Ovo osećanje je nešto što se apsolutno obistinilo.

Uz to, ne smemo zaboraviti i znatne promene u veličini aplikacija koje su se javile kod built-in photo editor-a, Safari funkcije Read Later, Twitter integracije, osvežene Calendar aplikacije, skoro predstavljene Reminders aplikacije, ili kod novih multi-touch pokreta, kao i kod podeljene iPad tastature.

iOS 5 predstavljen je oktobra 2011-e. Podržani uređaji: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4s, iPod Touch 3rd Gen, iPod Touch 4th Gen, iPad, iPad 2.
10_brief_history_of_ios_chapter_two

iOS 6 – Rat nezavisnosti

Iako je Steve Jobs preminuo pre lansiranja iOS-a 6, potpuno se mogao osetiti uticaj njegovog usredsređenog i borbenog mentaliteta na ovaj sistem. Glavni cilj iOS-a 6 bio je da postane potpuno nezavisan od Google-a, što je apsolutno razumljivo budući da je Apple kompanija do tada postala ogromna konkurencija Androidu. Ovo se takođe moglo videti tako što aplikacije YouTube i Google Maps više nisu bile automatski instalirane na iPhone-u 5.

Očigledno su morali da naprave svoju zamenu za te aplikacije, pa je tako nastao Apple Maps. Možda se ne sećaju svi, ali Apple-ova aplikacija mapa imala je katastrofalan početak. Činjenica da nisu odmah mogli da prate korak sa Google Maps-om koji je vladao tržištem već duže vreme bila je samo jedna stvar, problem je bio u tome što je Apple Maps zapravo predstavljao veoma oskudnu aplikaciju mapa. Aplikacija nije mogla da preračuna rute, mnoge važne lokacije su nedostajale, imala je poteškoće sa mnogim nazivima mesta, i sve u svemu – Apple Maps je bila užasna aplikacija. Glavni odgovorni za ovo, Scott Forstall, otpušten je veoma brzo nakon ovog fijaska, što smatramo potpuno opravdanim.
11_brief_history_of_ios_chapter_twoKoncept sam po sebi nije bio loš. 3D „Flyover“ opcija je bila poprilično zabavna, Siri integracija je bila veoma korisna, turn-by-turn navigacija je izgledala u redu, a kompanija koja je snabdela aplikaciju sa podacima neophodnim za mape bila je TomTom, veliko ime na tržištu. Plan da se napravi izvorna aplikacija optimizovana sa iPhone-om je takođe bio dobar. Prava je šteta što je sve prošlo toliko loše; danas Apple Maps funkcioniše prilično dobro, uprkos tome što je Google Maps i dalje najbolja aplikacija u ovoj kategoriji.

Ostatak iOS 6 unapređenja bio je u finom podešavanju sistema i već postojećim funkcijama. Notifikacioni centar dobio je opciju Ne uznemiravati; Siri je naučio kako da pretražuje restorane i čita sportske rezultate naglas; Facebook je takođe dobio integraciju nakon Twitter-a; i sada ste mogli da koristite FaceTime ne samo za WiFi mobilne podatke. Dobili smo i Photo Streams, a otvorene Safari stranice postale su sposobne na sinhronizovanje sa ostalim uređajima. Lansiran je i Passbook, gde ste mogli da skladištite karte, kupone, check-in kartice, itd. Ovo je očigledno stvoreno kao konkurencija Google Wallet-u, ali je prošao znatno bolje od aplikacije mapa.

iOS 6 predstavljen je septembra 2012-e. Podržani uređaji: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4s, iPhone 5, iPod Touch 4th Gen, iPod Touch 5th Gen, iPad mini, iPad 2, iPad 3, iPad 4.
12_brief_history_of_ios_chapter_twoU ovom članku, prošli smo kroz stvaranje iOS brenda, dolazak Siri sa iOS-em 5, i kroz nezavisnost iOS-a 6 čiji se ishod još uvek dovodi u pitanje. U sledećem, trećem delu, od ukupno četiri, videćemo gde je Jony Ive dalje odveo iOS, a propratićemo i kako je sistem pretrpeo fundamentalne promene do iOS-a 9.

Apple Inc. (AAPL)

Have you read this?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Click here!