Mali telefon, veliki uspeh – svi vole SE!

#Vesti
2017. 05. 24.

Juče su objavljeni rezultati ankete o zadovoljstvu američkih korisnika uslugama koje pružaju pametni telefoni. Iako je trend potražnje prema većim ekranima i dalje u usponu, iPhone SE je odneo pobedu.

Rezultati ankete Američkog indeksa zadovoljstva kupaca (American Customer Satisfaction Index – ACSI) o smartfonima su objavljeni. ACSI je jedno od najvećih i najpreciznijih istraživanja ove vrste. Ove godine je anketirano 36.194 amerikanaca koji su odabrani i kontaktirani putem e-maila u periodu od maja 2016. do aprila 2017. godine. Bili su upitani koliko su zadovoljni svojim pametnim uređajima. Podaci su obrađeni na osnovu jedinstvenog “uzročno-posledičnog i ekonometrijskog” modela ACSI-a, da bi zadovoljstvo moglo da bude što preciznije izmereno.

01_survey_says_users_love_iphone_se

Od maksimalnih 100 bodova, iPhone SE je osvojio čak 87. Ovaj rezultat je bio dovoljno visok da nadmaši Samsung Galaxy S6 Edge+ i iPhone 7 Plus koji imaju po 86 bodova i zajedničkim snagama dele drugu poziciju. Ostali konkurentski uređaji koje proizvode Samsung i Apple su zauzeli preostale visoke pozicije. Sami rezultati dosta govore o trenutnom statusu tržišta pametnih telefona.

To potvrđuje i činjenica da lista sadrži samo uređaje sa većim ekranom. Lista najpopularnijih 10 uređaja, kada izuzmemo iPhone SE i iPhone 7, sadrži samo Plus modele, koji inače imaju najveće ekrane među svim telefonima. To pokazuje da su korisnici poprilično zadovoljni što Apple ima proizvod koji je konkurentan i unapređen, među telefonima od 4”.

”Tokom poslednjih nekoliko godina, potražnja za smartfonima sa velikim ekranom je najvećim delom doprinela sveopštem rastu tražnje za pametnim telefonima. Ipak, očigledno je da su se korisnici uželeli manjih i jeftinijih modela kao što je SE koji prvi stiže u ACSI ove godine” – rekao je direktor ACSI-a David VanAmburg.

02_survey_says_users_love_iphone_se

Ako je sudeći po jučerašnjem članku o šablonima novih uređaja, bila bi odlična ideja da se lansira model koji će biti iste veličine kao iPhone SE, ali sa najnovijim hardverom i ekranom od 4.7 inča. Nažalost, to je za sada samo san. Nema ni teoretske šanse da Apple u septembru uspe nešto tako. Možda kasnije. Tada bi mnogima od nas još jedna želja bila ostvarena.

Izvor: Macrumors

Ostavite komentar