Muzej inovativnih promašaja

#Vesti
2017. 06. 19.

Švedski Muzej promašaja krije neke dragocenosti za koja možda nikada niste čuli, ali koja su dovela do zaista revolucionarnih proizvoda. Samuel West, 43-godišnji psihijatar, vlasnik je svojevrsne kolekcije od oko 50 inovativnih, ali neuspešnih proizvoda.

Svet je pun neuspelih stvari. Propalih ekonomija, političara, vlada, sportista, poznatih osoba, kompanija, i proizvoda. Ovaj švedski muzej pokazuje kako su određene ideje propale i tako otvorile put profitabilnim poslovima za druge. Tih ideja je puno i raznolike su. Od Forda Edsela, interneta pre interneta, telefona sa tasterima za kupovinu ili tvitovanje, pa sve do čuvenog Apple-ovog promašaja, Newton-a.

01_the_museum_of_innovative_failures

Ova izložba, koju je osmislio 43-godišnji Samuel West, smeštena je u Helsinborsu u Švedskoj, te priča priču o svim tim proizvodima. Razlozi zbog koji su ti proizvodi propali različiti su, a ovaj kratki video pokazuje neke od njih. Verovatno ne trebamo objašnjavati zašto je igra „Trump the game“ loše završila. Ima i nekih prilično jedinstvenih predmeta, poput Teleguide-a, koji je trebao biti internet pre interneta. Mogli ste pretraživati telefonske brojeve iz baze podataka, a zatim ih nazvati pomoću slušalice smeštene sa gornje strane ekrana. Genijalno.

Poput te, i druge ideje koje su bile ispred svog vremena i mnogo koštale, takođe su bile osuđene na propast. Mnogo Apple-ovih proizvoda palo je u zaborav na isti način. Rani prototipi pametnih telefona radili su na drugačiji način. Twitter Peak bio je namenjen samo za tvitovanje i koštao je 200 dolara. Amazon je lansirao svoj telefon nazvan Fire, sa posebnim tasterom za kupovinu, a da je pritom u potpunosti zanemario potrebe korisnika.

02_the_museum_of_innovative_failures

Znamo da 80 do 90% inovativnih projekata propadne i nikada više ne čujete za njih, ali barem možemo naučiti nešto iz tih promašaja“, rekao je West.

Rođenje digitalne ere nije uticalo samo na tržište telefina i računara, nego i na preference kupaca. Napredovali smo od VHS kaseta do CD-a i DVD-a. Ali i oni su sada deo prošlosti. DivX bio je DVD koji se sam uništio 48 sati nakon gledanja. Kupili biste nešto što se moglo koristiti samo određen period. Čak je i posuđivanje video-kaseta bilo praktičnije i zdravije za okolinu. Nije ni čudo da su svi mrzili DivX i da nije postao popularan.

Maska za lice koja je radila na principu elektrošokova samo je šlag na torti. Ko bi koristio nešto tako?! Ipak, ovi nesretni proizvodi nisu u potpunosti promašaji. Osnovna ideja ovog muzeja je pokazati šta je ove proizvode učinilo promašajima. Među izloženim uređajima možete pronaći i Apple Newton-a, kojeg možemo smatrati stvarno, ali stvarno ranom i užasnom verzijom iPhone-a i iPad-a.

Ako imate priliku da posetite ovu izložbu, nemojte je propustiti. Možemo vam obećati da se nećete razočarati.

Izvor: The Verge

Ostavite komentar