Oko 187 hiljada aplikacija neće biti kompatibilno sa iOS 11

#Vesti
2017. 03. 16.
Potpun prelaz na 64-bitni sistem, značiće kraj za dosta aplikacija. Neke aplikacije nisu spremne za ovu promenu, koja bi mogla doći sa novom velikom nadogradnjom iOS operativnog sistema.

Apple je uveo 64-bitni procesor prvi put na iPhone 5s model, 2013. godine. Četiri godine kasnije, 64-bitni sistem je postao standard. Iz tog razloga ne možete instalirati novu aplikaciju koja nema podršku za 64-bitni sistem, još od februara 2015. godine, dok nadogradnju koja podržava takav sistem nije moguće dodati od juna 2015. godine.

Apple je dao developerima dovoljno vremena da se prilagode promeni, jer App Store još uvek podržava 32-bitne aplikacije. Ali, ako otvarate ovakvu aplikaciju sa iOS 9 sistemom, dobijate poruku upozorenja, da vam aplikacija može usporiti sistem. Poruka je još ozbiljnija na iOS 10.3 beta sistemu i upozorava vas kako iOS uskoro neće podržavati 32-bitne aplikacije.

Oko 187 tisuća aplikacija neće biti kompatibilno s iOS 11

Analitička kompanija Sensor Tower je izvela zaključak, kako bi prekretnica mogao biti iOS 11. Zaključili su kako bi podrška za 32-bitne aplikacije izostala iz novog sistema, i od tada bi samo 64-bitne aplikacije radile na uređajima. Predstavljanje novog iOS-a je vrlo blizu i developeri će sve saznati na WWDC-u, koji će se održati od 5. do 9. juna.

Sensor Tower je izračunao broj aplikacija koje nećete moći koristiti zbog ove promene. Prema njihovim rezultatima, barem 8% aplikacija će biti odbačeno, što nas dovodi do broja od oko 187 hiljada aplikacija. Dodali su kako će prave brojke verovatno biti još veće, jer imaju samo podatke o aplikacijama koje su dodate u App Store pre izlaska iPhone-a 5s 2013. godine, i nisu nadograđivane od tada.

Oko 187 tisuća aplikacija neće biti kompatibilno s iOS 11

Ukoliko vas iOS ne upozorava da koristite 32-bitne aplikacije, verovatno nećete ni primetiti promenu. Nije reč o velikom problemu, jer većina aplikacija koje neće raditi na novom sistemu već dugo nisu nadograđivane na App Store-u.

Izvor: Apple Insider

Ostavite komentar