Ovako Generacija Z spašava živote

#Vesti
2017. 03. 24.
Četvorogodišnji dečak pozvao je hitnu pomoć kada mu se majka onesvestila, i to ne na uobičajen način, već pomoću Siri.

Generacija Z takođe se naziva digitalna generacija (“digital natives”), a reč je o ljudima koji su rođeni posle 1996. godine, pa je tehnologija oduvek bila sastavni deo njihovog života.

Ovako prava Generacija Z spašava živote

Kada biste trebali da pozovete hitnu pomoć, verovatno biste uzeli telefon i nazvali broj koji znate još od detinjstva. Nakon što biste rekli operateru gde se nesreća dogodila, verovatno biste strpljivo čekali vozilo hitne pomoći.

Majka četvorogodišnjeg Romana, sa kojim živi u Engleskoj, izgubila je svest. Na sreću, dečak je odmah znao šta treba da učini, i nazvao je policiju. Tačnije, uhvatio je ruku svoje majke, otključao telefon njenim otiskom prsta, aktivirao Siri i tražio pomoć. Siri je zatim kontaktirala policiju. Razgovor sa policijom objavljen je na Youtube-u, a u njemu se čuje kako dečak uverava operatera da je reč o hitnom slučaju, a koji je u početku mislio da je reč o slučajnom pozivu.

Vozilo hitne pomoći stiglo je 13 minuta nakon poziva i zaista su pronašli majku dečaka u nesvesnom stanju. Na sreću, majka se oporavila bez ozbiljnijih posledica, puštena je kući svom sinu nakon što je provela nekoliko dana u bolnici. Roman će verovatno biti zvezda u njihovom domu, neko vreme. To se zove srećan kraj!

Jedan kratak podsetnik za sve: iako je Roman pametno iskoristio otisak prsta svoje majke kako bi otključao telefon, to nije bilo neophodno. Moguće je zvati pomoć bez otključavanja uređaja ako pritisnete “Emergency” opciju u donjem levom uglu zaključanog displeja. U slučaju Apple Watch-a, držite taster sa strane dok se ne pojavi Emergency opcija, i odabir ove opcije rezultiraće pozivom prema hitnim službama.

Izvor: Apple Insider

Ostavite komentar