imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

This post has not been updated for more than a year. Please note that he content may be outdated.

Poruke na iCloudu – sve što je potrebno da znate


Apple je sasvim neočekivano lansirao iOS 11.4. Jedno od značajnijih ažuriranja je dugo očekivana sinhronizacija iMessage-a u okviru iCloud-a. Objasnićemo vam zašto je to dobra vest za vas i na koji način možete da aktivirate ovu opciju, uz ostale bitne informacije koje bi trebalo da znate.

Apple je prvu verziju iOS-a 11 objavio pre tačno godinu dana, a jedna od najavljenih funkcija je bila sinhronizacija iMessage-a u okviru iCloud-a.

Nakon prošlogodišnjeg WWDC-a, mnogi su verovali da je zapravo reč o trivijalnoj funkciji i nikome nije bilo jasno zašto je ona još uvek dostupna. Poruke se inače sastoje iz nekoliko slika i mnogo teksta, pa mnogi nisu verovali da prikupljanje tih podataka i njihov transfer može da bude tako komplikovan zadatak. Ipak, sada sve konačno ima smisla. Hajde da vidimo šta je sve potrebno da znate.

O čemu se radi?

Kao što i samo ime kaže, reč je o automatskoj sinhronizaciji poruka iz Messages-a na iCloud isto kao što već radimo sa fotografijama, lozinkama i kontaktima. Dakle, kada podešavate novi uređaj, nakon prijavljivanja ćete biti u stanju da imate uvid u sve svoje ranije prepiske. Takođe, s obzirom na to da se i prilozi čuvaju na cloud-u, možete da ostvarite značajnu uštedu prostora na svom mobilnom uređaju. Svi vaši uređaji će biti sinhronizovani, pa kada na jednom od njih obrišete neki podatak, on će nestati sa svih drugih uređaja. Jasno je da se radi o vrlo značajnoj funkciji, pa ne čudi što su je svi jedva čekali.

Kako se uključuje?

Vrlo jednostavno. Evo šta treba da uradite na bilo kom od svojih uređaja sa najnovijom verzijom iOS-a:

  • Idite u Settings
  • Dodirnite meni na vrhu sa svojim imenom
  • Izaberite opciju iCloud
  • Uključite opciju Messages

Napomena: S obzirom da je reč o čuvanju osetljivih informacija, ova funkcija je omogućena samo kada je uključena autentifikacija u dva koraka. Ako ona nije aktivirana, možete da je uključite uz pomoć čarobnjaka za podešavanje. 

I to je sve. Dalje se sve odvija automatski. Kada budete u ušli u Messages, u dnu ekrana će vam biti prikazano da aplikacija postavlja sav svoj sadržaj na iCloud. Da bi uređaj mogao da izvrši čitav proces, zatražiće od vas da se povežete na Wi-Fi, kao i da povežete uređaj sa strujom. Ovu funkciju morate da uključite na svakom iOS uređaju pojedinačno.

Šta je sa Mac-ovima? 

Ništa. Najnovija funkcija iOS-a 11.4 nije dostupna za najnoviju javnu verziju macOS-a High Sierre (10.13.4). Beta verzija 10.13.5 ima tu funkciju pa će šira javnost imati ovu opciju čim najnovija verzija postane javna. Nadamo se da će se to desiti što pre.

Dakle, ako imate samo jedan iOS uređaj i Mac, još uvek nećete imati priliku da uživate u novim prednostima sinhronizacije poruka na različitim uređajima.

Sigurno najveći problem je što zbog najnovijeg bug-a poruke ne stižu istim vremenskim redosledom kojim su poslate, pa to ume da napravi zbrku. Nadamo se da će Apple da požuri sa objavljivanjem verzije 10.13.5, pa ćemo te probleme sa iMessage-om moći zauvek da ostavimo iza sebe.

Ipak, evo kako možete da podesite ovu funkciju na macOS-u:

  • Otvorite meni Preferences u aplikaciji Messages
  • Otvorite Accounts
  • Omogućite opciju Enable Messages in iCloud

Napomena: Ako je ova funkcija već aktivirana na bilo kom iOS uređaju, na vašem Mac-u će se pojaviti prozor za uključivanje ove opcije. 

Kako možete da isključite ovu funkciju? 

Ako ne želite da uživate u prednostima ove odlične funkcije, vrlo lako možete da je isključite. Potrebno je samo da ponovite opisane postupke obrnutim redosledom.

Obrisao sam jedan razgovor, da li će nestati i sa svih drugih uređaja?

Iako još uvek nismo testirali tu funkciju, prema prvim povratnim informacijama, to ne bi trebalo da se dogodi. Ako ste već obrisali razgovor na drugim iOS uređajima, možete da odahnete jer se oni neće izgubiti. Tokom sinhronizacije se kombinuju različiti razgovori iz Messages-a. Međutim, ako nešto obrišete nakon sinhronizacije, to će biti uklonjeno sa svih uređaja.

To je sve što treba da znate o funkcionisanju poruka u iCloud-u. Ako imate pitanja, ne oklevajte da ih napišete u komentarima…

Apple Inc. (AAPL)

Have you read this?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Click here!