Prvi koncept modularnog Mac Pro-a je stigao

#Vesti
2017. 04. 18.

Koncept vrhunskog modularnog računara koji je nedavno najavljen, na našu sreću, nismo čekali predugo. Vrlo brzo nakon Apple-ove zvanične najave, neko od talentovanih grafičkih dizajnera je završio kreiranje koncepta. Finalni rezultat daje odlične odgovore na pitanje koje je vezano za zamenu određenih delova na računaru.

Prošlo je svega nekoliko nedelja od Apple-ove zvanične najave da će se sledeće godine na tržištu pojaviti novi Mac Pro. Bez obzira na to što je najava ovog računara bila relativno skoro, već se pojavio njegov prvi spektakularni koncept, što najviše potvrđuje činjenicu da svi sa velikim nestrpljenjem čekaju njegovo lansiranje.

01_first_modular_mac_pro_concept_released

Veliki akcenat je stavljen na mogućnost zamene delova na računaru. Upravo ta funkcija najviše nedostaje kupcima jer bi im omogućila da umesto celog uređaja, promene samo određenu komponentu kojom bi unapredili hardver. Iz Apple-a su priznali da, koliko god bio dobar dizajn sadašnjeg Mac Pro-a, činjenica da je vrlo tanak otežava razvoj modularnosti, zbog čega već godinama kasne sa nadogradnjom.

02_first_modular_mac_pro_concept_released

Računar koji je prikazan u ovom konceptu je negde između uređaja Mac mini i starog Mac Pro-a. O ukusima ne bi trebalo da se raspravlja, pa je sasvim jasno da će biti onih kojima se novi dizajn možda neće svideti u istoj meri kao dizajn aktuelnog modela. Tu, ispred svega, treba naglasiti da je modularnost ipak važniji aspekt, jer će mnogim korisnicima biti ispunjena želja za takvom mogućnošću. Dizajneri su na prednju stranu računara stavili i nešto slično Touch Bar-u, mada se nama čini da nema mnogo smisla, a ni estetski ne izgleda najlepše.

03_first_modular_mac_pro_concept_released

Novi monitor, međutim, izgleda odlično i bilo bi savršeno kada bi Apple realizovao nešto slično ovom konceptu. Što se tiče ulaza na računaru, sa prednje strane je čitač za SD kartice, a na zadnjoj ulazi za USB-C, običan USB, FireWire i HDMI. Ipak, najspektakularniji deo koncepta je način zamene pojedinih delova. Osmišljeno je rešenje koje bi vam omogućilo da u jednom pokretu okrenete unutrašnji deo računara za 45° i na taj način omogućite pristup unutrašnjim komponentama.

S obzirom da je to vrlo teško opisati rečima, predlažemo da pogledate video koji je napravio dizajnerski tim Curveda:

Izvor: 9to5mac

Ostavite komentar