Sledeći iMac će možda biti snažniji nego ikad

#Vesti
2017. 04. 10.

Apple je već priznao „svoj najveći greh“ u vezi Mac Pro računara i obećao da će uskoro napraviti nešto spektakularno za liniju profesionalnih proizvoda. Ako tehnološki blog Pike’s Universum ima tačne informacije, i iMac će dobiti nadogradnju.

Napokon možemo očekivati da će se izrazi „Apple“ i „profesionalna upotreba“ pojaviti u istim vestima. Korisnici jedva čekaju da čuju novosti o nadogradnji profesionalnih uređaja, a čini se da će ih dočekati najkasnije sledeće godine. Međutim, ako je verovati Pike’s Universumu, izgleda da će iMac dobiti opširno ažuriranje već ove jeseni.

01_new_imacs_will_be_stronger_than_before

Autor tog bloga je dobio informacije od izvora koji su se do sada pokazali tačnim, a koji navode da bi krajem oktobra trebao izaći iMac sa sledećim specifikacijama:

  • Procesor – Apple će u novi iMac navodno ugraditi Intelov procesor Xeon E3-1285 v6. Intel još uvek nije izbacio taj čip, ali sudeći po prethodnim generacijama E3-1285 procesora, ovaj novi bi zapravo mogao biti E3-1280 v6 procesor uparen sa integrisanim Intelovim HD Graphicsom P630. Važno je napomenuti da Xeon procesori podržavaju ECC RAM.
  • RAM – Kada smo već pomenuli ECC RAM, na blogu se spominje osnovni 16GB ECC RAM, koji se može konfigurisati na 32GB ili 64GB. Velika prednost ECC RAM-a je ta, što može otkriti i popraviti greške koje uzrokuju gubitak podataka i pad sistema. Nije sigurno hoće li biti ugrađen DDR3L ili DDR4 RAM.
02_new_imacs_will_be_stronger_than_before
  • Kapacitet – Glasine tvrde da će sledeći iMac imati brži flash sistem za skladištenje podataka baziran na NVM Express PCIe-u, sa kapacitetom do 2TB. Ovo je značajno elegantnije rešenje od sadašnjeg Fusion Drive-a koji iMac poseduje.
  • Grafika – Apple bi voleo zadržati AMD čipove, ali takođe žele staviti veći akcenat na podržavanje virtuelne stvarnosti i profesionalnih aplikacija. Bloomberg je spominjao mogućnost uključivanja AMD grafike u sledećem iMac-u. Ne spominje se tačan tip čipova, ali oni sigurno moraju biti bolji od AMD Radeon R9 GPU-a koje sadašnji 27” iMac koristi.
  • Ulazi – Bez ikakvih iznenađenja, Apple će verovatno koristiti Thunderbolt 3 ulaze, s obzirom na to da oni omogućuju spajanje punjača, USB-a, DisplayPorta, HDMI-a i VGA-a putem samo jednog kabla.
03_new_imacs_will_be_stronger_than_before

U izveštaju se navodi da bi prezentacija proizvoda trebala biti krajem oktobra i da će se na njoj predstaviti novi računari, ali i potpuno nova tastatura. Vrlo je moguće da se radi o Touch Bar Magic Keyboardu.

Za kraj, evo još nekih informacija:

  • Apple će sa sledećim macOS-om možda prekinuti tradiciju imenovanja OS-a po planinskim vencima. U izvorima se pominju dve mogućnosti, od kojih jedna počinje slovom M. Apple-ovi karakteristični nazivi koji odgovaraju tom opisu uključuju Monterey i Mojave.
  • U izveštaju na blogu se takođe tvrdi da Apple radi na 8K eksternom ekranu za Apple-ov „potpuno redizajniran“ Mac Pro, koji će biti jednako kvalitetan kao nedavno lansiran 32” Dellov 8K ekran.
  • I na kraju, imamo neke informacije i o Mac miniju. Taj uređaj, za koji Apple tvrdi da ima visoko mesto na listi čekanja za proizvodnju, možda i neće stvarno biti „mini“. U izveštaju sa bloga se spominje da bi najskuplji model mogao imati veće kućište.

Pike’s Universum je predvideo mnogo stvari vezanih za iMac-ove čije smo lansiranja očekivali, kao i nove operativne sisteme, a koje su se na kraju pokazale tačnima. Nadamo se da su i ovoga puta u pravu, jer bi to značilo da iMac-ove čeka vrlo svetla budućnost.

04_new_imacs_will_be_stronger_than_before

iMac će ponovo nositi prefiks Pro,
i biti dostojan svoje duge i značajne tradicije.

Izvor: Macrumors

Ostavite komentar