imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo Beoplay P2


Već imamo ustaljenu praksu da pre pisanja recenzije obavezno isprobamo dati proizvod kako bismo što vernije i objektivnije mogli da vam predstavimo detaljnu sliku uređaja. Tokom protekle nedelje smo imali priliku da testiramo B&O PLAY-ev najnoviji uređaj – Beoplay P2, koji se nalazi na policama naših prodavnica. Beoplay P2 je uređaj malih dimenzija i finog dizajna. Poseduje visok kvalitet zvuka i još par zanimljivih funkcija.

Relativno skoro smo testirali Beats X slušalice sa W1 čipovima, a sada smo dobili B&O PLAY proizvod na par dana da uradimo isto. Ovog puta u fokusu nisu slušalice, već kompaktan zvučnik koji je veličine prosečnog dlana. Za vreme ovog test perioda, najviše nam je bilo važno da ispitamo da li veličina diktira kvalitet, s obzirom da je poznato da ovako mali uređaji ne mogu da se pohvale naročitim kvalitetom zvuka kojim bi oborili s nogu svakog eventualnog kupca.

Ovo je ipak proizvod čuvene danske kompanije Bang & Olufsen, iako je proizveden od strane podbrenda B&O PLAY sa ciljem da se dodatno proširi baza korisnika. Sjajna polazna osnova za ovaj test je upravo bilo pozitivno iskustvo sa svim pređašnjim proizvodima ove kompanije, pa smo pretpostavljali da nijedan drugi uređaj neće nadmašiti njihov kvalitet. Sve što možemo da kažemo je da nismo nimalo razočarani, ali hajde da krenemo od početka.

01_beoplay_p2_test_fullwidth

Spoljašnjost

Kao što smo već navikli od B&O PLAY-a, kvalitet proizvoda možete da osetite još na osnovu samog pakovanja. Dobićete malu belu kutiju sa stilizovanim lifestyle fotografijama i listom najvažnijih funkcija na poleđini. P2 će zasijati pred vašim očima čim otvorite kutiju, udobno zaštićen crnim jastučetom. U kutiji se, pored zvučnika, nalazi još samo USB-C punjač koji je dugačak 40 cm. Sigurnosna uputstva se takođe nalaze unutra, ali su dobro sakrivena i našli smo ih ispod jastučeta na poklopcu kutije tek kad smo tražili uputstvo za korišćenje. Interesantno je da se uputstvo za korišćenje ne nalazi u pakovanju, već se javlja u formi nalepnice na dnu proizvoda na kojoj se nalaze kratke smernice za podešavanje uređaja. Ne možemo da se pohvalimo da smo se brzo snašli, pa iz tog razloga smatramo da je korisnički priručnik, ipak, neophodan.

Kao što je i očekivano od B&O PLAY-a, dizajn je minimalistički, jednostavan i kao takav savršen. Iz nekog neobjašnjivog razloga, ovaj mali, rešetkasti, elipsoidni zvučnik izleda vrlo dobro. Ni kvalitet materijala neće obrukati ime brenda. Rešetkasti poklopac zvučnika je napravljen od aluminijuma, a ostatak kućišta je kreiran od jakog polimerskog materijala koji je mekan na dodir, pa se ovo malo “čudo” sa lakoćom može zavući u vaš džep. Na dnu zvučnika je površina od gume koja sprečava P2 da sklizne, dok je traka napravljena od kože. Eh, kada bi svi Bluetooth zvučnici izgledali ovako dobro…

Ništa ne kvari ovu harmoničnu spoljašnost uređaja, osim malog otvora na kućištu za USB-C port, mada je i on tako dobro sakriven, da ćete ga jedva primetiti. Jedino dugme na čitavom zvučniku se nalazi na gumenoj površinu pri samom dnu zvučnika. Toliko je neprimetno da nam je trebalo skoro pola sata da shvatimo kako se uključuje i koristi ovaj uređaj. Iz tog razloga smo ubrzo počeli da tražimo uputstvo, sve dok nismo shvatili da nalepnica koju smo pocepali odmah pošto smo izvadili uređaj iz kutije, zapravo sadrži sve odgovore na naša pitanja. Ipak, najkorisniji savet svima koji odluče da sebi priušte P2 – logo na dnu je, u stvari, dugme!

02_beoplay_p2_test_fullwidth

Kvalitet zvuka i upotreba uređaja

Sigurno vam neće biti savršeno jasno kako da pristupite dugmetu kada je ono postavljeno na dno uređaja i kako ga uopšte kontrolisati. Odgovor na to je vrlo pametna caka koju su dodali na P2. Rešetkasta površina na vrhu zvučnika ne služi samo da bi štitila zvučnik iako se, na prvi pogled, tako čini. Ispod nje se nalazi touch površina. Štaviše, imate mogućnost da prilagodite interakcije. Možete da podesite da se dodirom površine pauzira ili pokrene trenutna pesma, aktivira Siri, omogući ili onemogući ekvilizator. I to nije sve. P2 reaguje i kada ga protresete. Na taj način možete da menjate pesme ili da isključite alarm. Nije li to sjajno?

Ove različite opcije su dostupne u B&O PLAY aplikaciji, gde možete da ih podesite, ali i da postavite zvučni profil koji želite. Uparivanje zvučnika sa drugim uređajima se vrši na tradicionalan i svima poznat način. Znamo koliko je W1 čip dobar, a njegovo aktiviranje zahteva više koraka. Zvučnik se uključuje dužim pritiskom na dugme, sve dok LED plavo svetlo ne počne da blinka. Nakon toga je potrebno da u Bluetooth meniju uređaja sa kog puštate muziku pronađete P2 i da ih povežete. Proces povezivanja nije dug i sasvim je dovoljan da bi konekcija bila čvrsta. LED lampica je smeštena u jedan od otvora na rešetki, pa može da pokazuje više različitih boja.

03_beoplay_p2_test

Postoje tri veoma važna faktora u vezi sa proizvodima ovog tipa. Pre svega, trebali bi biti lako prenosivi. Zatim, potrebno je da budu i dovoljno izdržljivi da bi mogli da ih koristimo tokom putovanja. Treća, ali nikako najmanje bitna stavka je trajanje baterije koje bi trebalo da zadovolji naše potrebe tokom čitavog dana. Srećom P2 je uspešan u sva tri polja. Sa lakoćom ga možete staviti u svoju torbu ili čak malo veći džep zahvaljujući njegovoj veličini. Kada posmatramo
težinu zvučnika, tih 275 grama je sasvim zanemarljivo u torbi, ali se već u džepu može osetiti. Sa aspekta izdržljivosti, uslov je potpuno zadovoljen kroz IP54, jer je standardno usklađen dizajn otporan na prašinu i prskanje. Čak i ako vaš P2 ponesete na plažu, budite bez brige. Izdržaće.

U pogledu trajanja baterije, uređaj može reprodukovati muziku najviše 10 sati, što je sasvim dovoljno za jedan dan na plaži, ali bi i višednevno kampovanje bilo izvodljivo u društvu ovog zvučnika, pogotovo ako ga ne biste koristili po ceo dan. Tačno je da ovo nije najbolje od B&O PLAY-a, s obzirom da Beoplay A1, primera radi, može da radi 24 sata, ali teško da možemo da zamislimo realnu situaciju u kojoj bi nam zvučnik bio potreban duže od 10 sati. Punjenje uređaja traje oko 2 sata. Još jedan faktor koji umnogome pomaže dužini trajanja baterije je taj što P2 ima sleep mod, pa nije potrebno da ga stalno isključujete, s obzirom da on automatski ulazi u sleep nakon 2 minuta mirovanja.
Uređaj u tom stanju troši vrlo malo energije i potrebno je samo da pritisnete dugme na dnu da bi se muzika ponovo pokrenula.

04_beoplay_p2_test

Okrenimo se sada kvalitetu zvuka koji je generalno dobar, iako ima svoja očigledna ograničenja zbog vrlo malih dimenzija ovog uređaja. Pre svega, moramo da naglasimo da je ono što P2 može da učini, iznad svakog nivoa i da uopšte ne treba da budete u dilemi da li treba da ponesete ovaj uređaj sa sobom ili ne. Problem sa drugim zvučnicima je što je upravo kvalitet zvuka toliko loš da se muzika mnogo bolje čuje kada je pojačate na svom mobilnom telefonu. U tom slučaju zaista nema svrhe nositi zvučnik, jer će zvuk u oba slučaja biti ispod proseka.

Međutim, P2 može da proizvede savršen visokokvalitetan zvuk, koji nikada ne bismo ni pomislili da ćemo čuti sa tako malog uređaja. P2 je poput muzičkog mrava. U poređenju sa svojom veličinom, može biti višestruko bolji. Kada smo ga pojačali do maksimuma, ovaj uređaj je proizveo vibracije na stolu na kom je bio postavljen toliko da smo mogli da osetimo strujanje vazduha kada smo postavili ruku preko njega. Visokotonac i vufer su postavljeni ispod mreže i mogu da proizvedu zvukove od 68 Hz do 21 kHz. Možda nema savršeno razvijen bas, ali moramo da ponovimo da je gotovo nemoguće napraviti nešto bolje sa tako malom veličinom uređaja.

Ne možemo da se požalimo čak ni na jačinu zvuka. Uređaj može da dostigne do 2x15W, a kada ga pojačate do kraja može da stigne čak do 50W. Pri takvoj jačini uređaj pomalo škripi, a zvuk se kreće po visokim tonovima, što znači da je P2 idealan da pokrije jednu grupu ljudi, ali ne i ceo kamp. To je sve što ima da se kaže o ovom proizvodu. P2 nam je dokazao da Bluetooth zvučnici imaju svoje mesto u širokoj high-tech ponudi proizvoda, u situaciji kada je kvalitet prva i najbolja odlika. Jedini negativan aspekt koji možemo da spomenemo je da se stalno može čuti cvrčanje ako se ništa ne reprodukuje, a ponekad se može desiti i da se muzika prekine.

05_beoplay_p2_test_fullwidth

Zaključak

Sve u svemu, ne možemo da budemo nezadovaljni ovim proizvodom. Štaviše, prezadovoljni smo ako vam je ovaj test pomogao pri odluci o kupovini jednog ovakvog Bluetooth zvučnika. Samo pomislite koliko bi P2 mogao da bude koristan tokom odmora. Jednostavno ga ponesete sa sobom, odložite pored i slušate omiljene pesme dok roštiljate, putem uređaja visokog kvaliteta. Idealno!

Cena Beoplay P2 zvučnika, kada se uporedi sa drugim B&O PLAY proizvodima, srećom, i nije toliko visoka. P2 košta 23.000 dinara, što ga čini najpovoljnijim Bluetooth zvučnikom iz čitave palete proizvoda ove kompanije. A2 i Beolit 17 očigledno nisu u istom košu zbog svoje veličine, a jedini proizvod koji možete uzeti u obzir je A1, ako vam je mobilnost uređaja jednako važna kao i kvalitet. A1 je sa razlogom nešto skuplji, s obzirom na to da će vam pružiti bolji kvalitet zvuka i duže trajanje baterije. Za koji god uređaj da se na kraju odlučite, budite uvereni da nećete napraviti grešku, a jedino što vam pre kupovine preporučujemo je da se zapitate u kojim situacijama će vam najviše koristiti i shodno tome odaberete pravi zvučnik za vas.

 

Apple Inc. (AAPL)

Have you read this?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Click here!