Tim Cook: Apple ne bi postojao bez imigracije

#Vesti
2017. 01. 31.

Apple CEO je u pismu upućenom zaposlenima kritikovao najnovije naređenje novoizabranog predsednika Sjedinjenih Američkih Država. On nije sam u svemu tome: skoro svi tehnološki giganti su protiv Trampove imigracione politike.

Odluka predsednika SAD o zabrani ulaska sirijskim izbeglicama u zemlju je istog momenta stupila na snagu. Naredba je objavljena u petak i trajaće do daljnjeg, a pored građana Sirije kojima je ulazak na teritoriju SAD zabranjen narednih 120 dana, pristup je takođe blokiran i za stanovnike Irana, Iraka, Sudana, Libije, Somalije i Jemena na 90 dana. Gotovo čitava svetska politička scena je zgrožena ovom odlukom (osim par izuzetaka): mnogi tvrde da je reč o kršenju Ženevske konvencije.

Međutim, nisu samo demokratske zemlje protivnici ove naredbe, već su i najveće kompanije zauzele stav protiv ovog naloga uključujući Google, Facebook i Twitter. Silikonska dolina je skoro jednoglasna. Jedina kompanija koja je pokušala da izvuče nekakvu korist iz ovoga je Uber, ali kada im je baza korisnika pala zahvaljujući #deleteuber heštagu, odlučili su da otvore fond od 3 miliona dolara za njihove vozače koji su bili ugroženi ovom zabranom. Apple je, naravno, na listi kompanija koje se protive ovoj odluci, a Tim Cook je dao svoje mišljenje o ovoj temi u email-u svojim zaposlenima:

Saradnici,

Tokom nedelje sam u razgovorima sa zvaničnicima ovde u Vašingtonu, jasno stavio do znanja da Apple duboko veruje u važnost imigracije kao takve – kako za budućnost naše kompanije, tako i za budućnost naše nacije. Apple ne bi postojao bez imigracije, a kamoli bio uspešan i inovativan kao što jeste.

Čuo sam da su mnogi od vas vrlo zabrinuti po pitanju naredbe koja je juče objavljena, a koja sprečava ulazak u zemlju stanovnicima sedam pretežno muslimanskih zemalja. Delim vašu zabrinutost. To nije politika koju mi podržavamo.

Kada Cook kaže da Apple ne bi postojao bez imigracije, on to stvarno i misli. Biološki otac Steve Jobs-a, Abdul Fattah Jandali je prebegao iz Homs-a (Sirija) u SAD za vreme građanskog rata.

U ostatku email-a, Cook zaposlene koji su pogođeni ovom odlukom uverava da će u svakom trenutku imati punu podršku kompanije, nudeći pomoć Apple-ovog HR-a, kao i pravnih i bezbednosnih timova. Pored toga, kompanija je kontaktirala Belu kuću ne bi li naglasila koliko ova odluka negativno utiče kako na zaposlene, tako i na samu kompaniju. Završio je svoj e-mail sledećim rečima:

Apple je otvoren. Otvoren je za svakoga bez obzira odakle dolazi, koji jezik govori, koga voli i u šta veruje. Naši zaposleni su najveći talenti na svetu, a naš tim potiče iz svakog ugla zemljine kugle.

Po rečima dr Martin Luter King-a: “Možda smo svi došli različitim brodovima, ali smo sada u istom čamcu. – Tim

Izvor: Macrumors

Ostavite komentar