imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ovaj članak nije ažuriran više od godinu dana. Napominjemo da bi sadržaj mogao biti zastareo.

Tinejdžer prodao svoju Apple kolekciju vrednu više miliona dolara


Alexu Jasonu se ostvario san kada je uspeo da organizuje izložbu svoje kolekcije, koja je, ako uzmemo u obzir njegove godine, poprilično velika. Iako je morao mnogo toga da žrtvuje da bi se izložba i dogodila, ipak nije prodao najvredniji deo svoje kolekcije.

To što ljudi, u današnje vreme, sakupljaju električne uređaje kao što su nekada stari novac ili poštanske marke, ne treba da predstavlja nikakvo iznenađenje. Pogotovo ne ako je reč o Apple-ovim proizvodima. Uređaji koji su dobro očuvani mogu da vrede i do deset puta više nego što im je bila prvobitna cena, a samo nebo je granica do konačne cifre. Ovaj hobi je uzeo maha u čitavom svetu. Fanatici su prepoznali neverovatnu vrednost prve generacije iPhone-a u savršenom stanju (ima čak i neotvorenih uređaja).

Era pametnih telefona je započeta iPhone-om, a zajedno sa tehničkom evolucijom, uspela je da donese i društvenu transformaciju. Ljudi bi do pre 10 godina izgledali smešno drugima, ako bi išli ulicom gledajući u telefon ili ako bi svom uređaju rekli “Hey Siri”. Ovih dana je još čudnije da neko, recimo, izvadi svoj mp3 player u gradskom prevozu.

Sakupljanje stvari je sjajan hobi, pogotovo ako možete skupiti proizvode vaše omiljene kompanije. Priča o kompaniji Steve Jobsa i njegovim snovima o stvaranju najboljeg personalnog računara je, možda, jedna od onih koja to zaslužuje

Alexu Jasonu ostvario se san, jer je uspio otvoriti izložbu za svoju kolekciju, koja je poprilično velika ako uzmemo u obzir njegovu dob. Morao je mnogo toga žrtvovati kako bi se ova izložba otvorila, iako nije prodao najvrijedniji dio kolekcije.

Alex Jason živi u saveznoj državi Maine i potpuno je opsednut kompanijom iz Kupertina. Kupovao je Apple-ove računare od novca koji bi zarađivao košenjem trave. Rezultat je kamion od 8 metara prepun starih Apple-ovih uređaja. Alex je, ipak, nedavno odlučio da proda svoju jedinstvenu kolekciju.

San ovog učenika prvog razreda srednje škole je bio da svoju impresivnu kolekciju Apple-ovih proizvoda javno prikaže, pa je želeo da organizuje izložbu u muzeju. Mladić je imao sve uslove za tako nešto, od prostora prikladnog za izložbu do ljudi koji bi mu pomogli u tome. Jedna od tih osoba bio je Jerry Manock, koji je radio za Apple između 1977. i 1984. godine, ali Alexu je više od bilo kog stručnjaka bio potreban novac kako bi započeo ovaj projekat.

Prodaja kolekcije bila je mudra, ali i vrlo teška odluka, s obzirom na sav novac i trud koji je uložio u ovaj hobi. Ali čini se da je našao savršenog čoveka za to, koji je pritom zaposlen u antikvarnici i koji mu je pomogao da ostvari san, a takođe i ubrza čitav proces.

Alex nije prodao sve uređaje iz svoje kolekcije, uspeo je da zadrži najvredniji, Apple I računar, koji će takođe poslati u muzej. Njegov otac Bill je postao najveća podrška svom sinu za ovo vreme, jer niko ne bi mogao da prikupi nekoliko stotina dolara za Apple I samo zaradom od košenja trave.

Alexu Jasonu ostvario se san, jer je uspio otvoriti izložbu za svoju kolekciju, koja je poprilično velika ako uzmemo u obzir njegovu dob. Morao je mnogo toga žrtvovati kako bi se ova izložba otvorila, iako nije prodao najvrijedniji dio kolekcije.

Pokušali smo da organizujemo izložbu godinu dana, ali nije išlo nikuda. To je bio njegov san od desete godine, ali, jednostavno, nije išlo. Srce mu je bilo slomljeno. Ali iznenada, priča je dobila sasvim drugi tok.

Alex se još navikava na činjenicu da ti, njemu dragi, uređaji više nisu njegovi, ali je fanovima koji su ga pratili još teže. Otkad je prošle godine stranica Cult of Mac predstavila dečaka koji prikuplja računare i koji je zamenio svoj bicikl za stari Apple-ov računar, mediji su pokazali veliko interesovanje za njega, te je on pridobio mnogo fanova.

To nimalo ne čudi, s obzirom da je imao samo 15 godina i jednu od najvećih kolekcija Apple računara. Možete videti kolekciju od više od 250 uređaja na njegovom blogu. Moguće je naći jedinstvene bisere kao što su originalne beleške kodova za Apple II koje je napisao Steve Wozniak ili Apple I sa originalnim procesorom, što je jedinstven primerak u svetu.

Alexov prvi računar bio je iMac G5, koje je dobio u zamenu za bicikl i mašinu za uklanjanje snega. Hteo je da uradi nešto sa tim Mac-om, koji je i tada bio „fosil“, pa je nastavio da traži stare računare kako bi nadogradio G5. Rastavio je računare i pomešao delove kako bi proradili, ali je shvatio da je njegova zamisao nemoguća.

Tinejđer prodao svoju Apple kolekciju vrijednu milijune dolara

Samo sam hteo dobar računar, ali sam shvatio da se takvi računari bacaju. Tako je sve počelo. Hteo sam da napravim kolekciju, podelim je online i napravim muzej.

Ideja o muzeju se rodila kada je Alexova kolekcija brojala 50 računara. Otac i sin su učestvovali na izložbama retro računara, gde se Alex upoznao sa ostalim kolekcionarima, uključujući i Mimmsa, koji mu je kasnije pomogao. Sreo je i neke bivše Apple-ove inženjere, koji su verovali da će prototipovi biti u dobrim rukama ako ih daju Alexu, a među njima je bio i Apple I.

Bill Jason je napustio svoj posao u bolnici kako bi podržao svog sina u njegovoj ideji o muzeju. Privatna škola blizu Fairfielda im je ponudila svoju staru biblioteku koju je Alex nazvao Maine Technology Museum. Uskoro je ovo mesto postalo dom kolekcionara, a započeli su i interaktivni program za decu iz tog mesta.

Apple-ov prvi dizajner, Jerry Manock, imao je priliku da vidi Alexovu kolekciju u Kupertinu 2014. godine, na tridesetoj godišnjici Macintosha. Jedan član originalnog dizajnerskog tima mu je poslao link za Alexovu stranicu, a Jerryja je oduševilo ono što je video. Kontaktirao je Alexa i dogovorili su sastanak. Pridružio se timu kada je čuo ideju o muzeju, a uključio je i pronalazača Chucka Colbyja.

Tinejđer prodao svoju Apple kolekciju vrijednu milijune dolara

Prvobitni entuzijazam je ubrzo splasnuo, jer su uspeli da prikupe samo 50 hiljada dolara od donacija što nikako nije bilo dovoljno. Bilo im je potrebno bar 1,5 miliona dolara da pokrenu ovaj projekat i naprave pravu infrastrukturu za njega. Nije bilo dovoljno samo izložiti računare jedan do drugog, trebalo je posvetiti mnogo pažnje (kao i novca) na sigurnost, a hteli su da naprave i interaktivnu izložbu.

Alex je pomislio da bi za sve navedeno mogao da skupi dosta novca ako proda svoj Apple I. Taj računar je vrlo poseban, jer je Apple 1976. godine proizveo samo 200 uređaja, a do danas ih je opstalo 76. Takav računar, koji je navodno lično Steve Jobs slagao, prodat je prošle godine za 815 hiljada dolara.

Alexov uređaj, prema rečima njegovog oca, vredi oko 700 hiljada dolara, pa ga čuvaju na sigurnoj lokaciji. Mogli su dobiti i više novca za njega na aukcijama, ali najveće aukcijske kuće su zauzete godinu dana unapred. Nisu imali toliko vremena za čekanje, jer je Bill napustio svoj posao pre dve godine kako bi pomogao Alexu da ostvari svoj san. Porodica u to vreme nije imala nikakvih prihoda, već su živeli samo od ušteđevine i kredita.

Dobili su neke značajne ponude tokom putovanja, primera radi, ponuda od Apple muzeja u Pragu, a zatim i od privatnog kolekcionara u Dubaiju. To bi bili krediti, koji još uvek ne bi izbalansirali budžet. Alexova kolekcija je imala neke jedinstvene delove, baš one koji su nedostajali kolekcijama navedenih kolekcionara, ali Alex nije želeo da ih proda. Na kraju je porodica odlučila da proda celu kolekciju jer nisu imali drugog izbora.

Tinejđer prodao svoju Apple kolekciju vrijednu milijune dolara

Ovo je kao mala kompanija oca i sina koji su imali san, i u koju ste sve uložili. Neće privući velike ulagače.

Bill Jason je hteo da nađe drugačije rešenje za ovu situaciju, pa je kontaktirao Lonnieja Mimmsa, koji je postao mentor Alexu nakon što su se upoznali. Reč je o jednom od najvećih kolekcionara u tehnološkom svetu, koji takođe ima sopstvene projekte i izložbe. Njegova izložba računara u saveznoj državi Georgia je jedan od primera koliko velika ova kolekcija može biti. Poseduje više od 250 hiljada tehnoloških uređaja, a većina njih je na nekoj izložbi u gotovo svakom trenutku.

Ove izložbe su otvorene za javost u okviru posebnih događaja, ali Mimms planira da organizuje izložbu koja će biti trajno otvorena. Iako neki izvori tvrde da je pronašao dobar prostor za sve ove uređaje u kom bi konačno mogao ostvariti ovu ideju, čini se da je on ipak premali.

Mesto u kom živi je vrlo jedinstveno sa tehnološkog gledišta, jer je još uvek otvorena prodavnica CompUSA, koja je deo stare američke računarske franšize. Ne iznenađuje podatak da tamo živi dosta računarskih entuzijasta.

Tinejđer prodao svoju Apple kolekciju vrijednu milijune dolara

Njegova kolekcija se ne sastoji samo od Apple-ovih proizvoda. On prikuplja i razne informatičke uređaje, ali je organizovao i posebnu izložbu Apple-ovih proizvoda. Uz najvrednije Apple-ove proizvode poseduje Kenbak 1 (1971.) i Altair (1975.). Mimms ima 4 od 76 Apple I modela koji su preživeli do danas.

Iz tog razloga je potpuno razumljivo to što je Bill smatrao da im je Mimms jedina nada. Osim činjenice da je kolekcionar, ima i dosta iskustva u svetu muzeja. Mimms je dao ponudu za celu Alexovu kolekciju, osim za najvredniju stvar, Apple I računar. Taj iznos je pokrio sve kredite i školarinu za Alexov fakultet. Osim toga, Alexova kolekcija ostala je netaknuta i svako je može videti kada god poželi.

Razgovarali smo o priči svakog uređaja tokom vožnje. Bilo je vrlo čudno. Lonnie je pravi gospodin i Alexu je puno značilo što njegova kolekcija ide u prave ruke.

Tinejđer prodao svoju Apple kolekciju vrijednu milijune dolara

Alex sada započinje novo poglavlje u svom životu. Kolekcija, bar na papiru, više nije njegova, ali Maine Technology Museum je otpočeo sa radom, a postavka stalno dobija nova umetnička dela. Primera radi, uključiće izložbu o trenutnoj robotskoj tehnologiji, a odbor ne odustaje ni od želje za stvaranjem interaktivnog muzeja.

Bill i Alex trenutno rade u gradu Augusta na web stranici za jedan muzej nauke. Mladić i njegovi fanovi još uvek žale za Apple-ovim uređajima, ali Alex nije odustao od svoje velike ljubavi. Nabavio je 20 uređaja od kada je prodao kolekciju, a ko zna koliki broj će nova kolekcija dostići.

Izvor: Cult of Mac

Super veličina. Super cena.
Apple Inc. (AAPL)

Da li ste pročitali ovo?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Klikni ovde!