Ukinut roaming u EU

#Vesti
2017. 06. 15.

Od danas je moguće uspostavljati i primati pozive, slati poruke i koristiti data mreže u svim zemljama Evropske unije bez dodatnih naknada. Ove mere vrede i za Island, Lihtenštajn, kao i za Norvešku. Nažalost, stanovnici Švajcarske, Srbije i Ukrajine neće imati privilegiju uživanja u besplatnom roamingu.

Došao je taj dan. Možete zaboraviti na dodatne velike telefonske račune kada ako putujete kroz EU. Od danas možete uspostavljati i primati pozive, slati poruke i koristiti data mreže u svim zemljama EU. To pravilo vredi za sve korisnike, ali trebalo bi da obratite pažnju na neke detalje.

  • Promene se ne odnose na pozive između dve države – to su i dalje međunarodni pozivi.
  • Promene vrede samo za turiste i posetioce. Onima koji su duže vreme u inostranstvu operater može naplatiti dodatne troškove.
  • Neograničeni data promet ne vredi u inostranstvu. Operater može ograničiti data promet koji se može koristiti u EU-u.
  • Novi uslovi vrede od danas u svim zemljama Evropske unije te državama EEA-a (Europskog ekonomskog prostora), poput Islanda, Lihtenštajna i Norveške. Nažalost, Švajcarska, Srbija i Ukrajina nisu uključene.

01_Roaming_charges_droppedIstraživanja su pokazala da je potražnja korisnika za ovom promenom bila velika, pogotovo za data promet. Najveći uspeh je postignut u Nemačkoj, Austriji, Italiji, Francuskoj i Hrvatskoj. Evropska komisija je naglasila da su veoma ponosni što su uspeli naći rešenje za smanjenje mobilnih troškova građana EU.

Izvor: Evropska komisija

Ostavite komentar