imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Želite najbolji TV? Evo naše preporuke!


Možda ćete jednoga dana poželeti da kupite nov TV. S obzirom da, u današnje vreme, kupovina televizora nije mala investicija, logično pitanje koje se nameće svakako je: koji televizor odabrati? Pokušaćemo da pomognemo onima koji žele da naprave najbolji mogući izbor.

Jedina stvar koja danas zahteva više razmišljanja od kupovine TV-a, je kupovina automobila. Izbor je ogroman, i postoji hiljade modela iste veličine. Toliko je pojmova koji se koriste u marketingu: UHD, SUHD, OLED, 3D, nano kristali, HDR, beskrajan kontrast, 1000 nitno osvetljenje, zakrivljeni ekran, ravan ekran i sl. Kada uđete u bilo koju maloprodaju bele tehnike, možete videti na stotine izloženih TV-a na kojima se vrti predivan demo sadržaj. Većina korisnika bira proizvod prema ceni, modelu koji im se čini najboljim ili prema onome što je u okviru akcijske ponude. Hajde da pokušamo da zanemarimo cenovnu komponentu i da se zapitamo koji bi TV odabrali u slučaju kada bi nam potpuni fokus bio na kvalitetu slike našeg TV-a.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Kompanije vam svašta mogu obećati putem marketinga, a demo sadržaj se može učiniti sjajnim jer je savršeno osvetljen. Nakon takve reklame, vi na primer rešite da uzmete taj televizor, da bi vas već kod kuće sačekala surova realnost. Problemi sa slikom koja je spora, crne nijanse su suviše blede, veličina TV-a vam ne odgovara, a ubrzo nakon toga izlazi novi model po istoj ceni. Možda ćete biti razočarani kupovinom, a onda nakon 8-10 godina kada odlučite da kupite novi televizor, otpočinjete isti proces ponovo.

Vodi se vrlo žestoka borba u specifikacijama među kompanijama, a mnogi veruju njihovim reklamama. Brendovi pokušavaju da nadmaše jedni druge, a najviše ispaštaju krajnji korisnici. Do nedavno je bio popularan 3D, a danas su to 4K i smart TV funkcije na koje kompanije stavljaju akcenat.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Odmah ćemo naglasiti jednu stvar! Najvažnija funkcija TV-a je kvalitet slike. Sve ostalo je tu da bi vas zavaralo. Zakrivljen ekran? Zaboravite na to, nema nikakvog smisla. Slika je iskrivljena na stranama, a čitava dnevna soba se reflektuje na ekranu. 3D? Takođe nema smisla. Dobićete migrenu, a verovatno ne želite da u svojoj kući sedite sa 3D naočarima. Vratimo se na kvalitet slike. To je najteže zaključiti iz specifikacija, a kao što smo već rekli, u prodavnici nećete imati realnu sliku. Biće potrebno da prostudirate razne testove i forume kako biste pronašli najbolji TV, a reč je o LG OLED seriji.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Pre nego što požurite u prodavnicu bele tehnike, ipak pročitajte ovu recenziju do kraja, jer LG ima nekoliko OLED TV-a, i vrlo je važno koji ćete odabrate.

Možete zaboraviti na zakrivljene modele ili modele iz 2015. godine koji imaju webOS 2.0. Za zakrivljenost smo već objasnili zbog čega nema smisla, a na drugom spomenutom modelu softver nije baš najbolji, kao ni paneli. Ono što vam ostaje su 55-65” modeli koji imaju oznake B,G i E. Jedine razlike između ovih modela su cena i dizajn, kao i opcija 3D-a. Ovi aspekti eliminišu G i E seriju, te nam ostaje B6 model, koji mi danas testiramo.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Prvo za šta se morate odlučiti je veličina ekrana pošto postoji u verzijama od 55”, ali i od 65”. Ovu odluku donesite prema tome koliki vam je budžet i koliko mesta imate za TV. Ako ne možete gledati sa bar 2-2.5 metra udaljenosti, onda uzmite 55”. Ako imate mesta, a cena vam je manje bitna, uzmite 65” (postoji i model od 77”, ali je zaista preskup). 4K rezolucija nije pod znakom pitanja. Danas se isplati kupiti TV sa 1920 x 1080 rezolucijom, ali i ne postoji nijedna druga verzija ovog TV-a osim 4K verzije.

Nakon malo dužeg uvoda, pogledajmo zašto je ovo najbolji TV na tržištu.

Dizajn

LG B6 je predivan. Sa prednje strane je tanak metalni okvir, a i strane uređaja su takođe prelepe. Donji deo je debljine kao kutija cigareta, a gornji je tanji od iPhone-a 7. Ne bi nam smetalo ni da je deblji, ali je vrlo impresivnog dizajna. Stalak za TV je napravljen od pleksiglasa, pa se nekada čini kao da lebdi u vazduhu, a moguće je i montirati TV na zid. Nemojte pokušavati da to radite sami, jer je TV vrlo tanak i možete ga oštetiti. Već pre uključivanja TV-a uočili smo da ima sloj protiv odsjaja, što je veliki plus, jer je ovaj efekat smanjen na minimum, čak i tokom dana.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Operativni sistem

Dobro je spomenuti operativni sistem, jer je LG webOS 3.0 verovatno najbolji sistem ikada viđen na TV-u. Sistem je brz, jednostavan i vrlo lako ćete se snaći. Mogao bi biti i brži u određenim situacijama, primera radi, kada otvarate meni za podešavanje slike, ali sve u svemu ovaj OS je sjajan. Mnogo je jednostavniji od Samsung-ovog ili Sony-jevog, a te male stvari prave veliku razliku. Animacija za pomeranje ikonica je vrlo zanimljiva. U našu tvrdnju se možete uveriti i u videu koji se nalazi ispod ovog pasusa. Deo o pomeranju ikonica počinje na 2:06. Znamo da je sitnica, ali ove sitnice mogu nekada napraviti bitnu razliku.

U sledećem videu BeanBird nam pomaže da prvi put podesimo TV:

Kvalitet zvuka

Nemamo mnogo toga da kažemo o ovoj kategoriji. Kvalitet zvuka bismo mogli opisati koristeći samo jednu reč – beznačajan. B6 nema izuzetan kvalitet zvuka zahvaljujući svom tankom dizajnu, iako ima Harman Kardon sistem. Definitivno biste trebali spojiti televizor na bolji zvučni sistem, jer originalni ne može da stane rame uz rame sa najboljima. LG bi uskoro trebao da izda Dolby Atmos SJ9, koji bi prema nekim najavama, trebao da bude perfektan.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Korišćenje

Daljinski upravljači su uglavnom noćna mora za korišćenje. Ali LG je osmislio dosta dobro rešenje. Jedna od najvećih prednosti je što radi preko Bluetooth tehnologije, a ne infracrvenih zraka, što znači da daljinski ne morate usmeriti prema televizoru. Drugo sjajno rešenje je što, zapravo, koristite kursor na ekranu. Kursor možete pomerati putem senzora pokreta koji je ugrađen u upravljač, a vrlo je precizan, pa je pristup raznim menijima veoma jednostavan. Praktično, imate miš koji koristite u vazduhu. Dodavanje teksta nije jednostavno, ali je još uvek reč o najboljem rešenju. Televizorom možete da upravljate i pomoću svog iPhone ili Android telefona putem aplikacije, ali upravljač je toliko dobar da nije bilo potrebe da koristimo aplikaciju.
Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Ulazi

Nema mnogo reči ni za ovu kategoriju, HDMI i USB ulazi su i više nego dovoljni da spojite sve svoje uređaje sa TV-om. Moguća je i analogna i optička veza, a sadrži i ulaze za kartice sa digitalne kanale.

Usluge

Zbog postojanja webOS-a, dostupno vam je sve što ste ikada želeli. Sve važne aplikacije dostupne su za preuzimanje: Netflix, Amazon Prime, Google Maps, vremenska prognoza, Youtube, Twitter, Facebook ili Plex. Neće vam biti potreban ni Apple TV, jer je sve dostupno na TV-u, a može se preuzeti sa LG Content Store-a. Možete da pokrenete Youtube video na telefonu i da ga, jednim klikom prebacite na TV. Jedina stvar koju treba da učinite pre toga je da budete ulogovani na Youtube na oba uređaja. Možete da pokrenete bilo koji format preko USB-a, primera radi, mkv. Sa titlovima takođe nismo imali problema, ali to su danas već uobičajene funkcije.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Kvalitet slike

Možda već znate šta treba da očekujete od ove kategorije, jer je reč o OLED TV-u. Slika je neverovatna. OLED paneli su dobri za svaki uređaj, ali možda najbolje odgovaraju televizorima, jer su prednosti vidljive i u tamnijem okruženju. Kada gledate TV noću, kontrast je vrlo važna funkcija.

Ne možemo da opišemo koliko je sjajno iskustvo gledanja filmova zahvaljujući savršenim crnim nijansama na ekranu. Verovatno svi znaju koliko je iritantno kada noću gledate film, a tamna scena u filmu izgleda sive boje. To vam se neće dogoditi na LG OLED ekranu, jer OLED, jednostavno, isključi ove piksele, dok LED paneli uvek imaju pozadinsko osvetljenje. Star Destroyer na početku Star Wars: Episode IV jednostavno uđe u ekran kao da ste na “Pobunjeničkom brodu”. Mnogi filmovi vam odmah postanu bolji kada ih gledate na ovakvom ekranu.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Osim savršene crne, ostale boje su takođe sjajne, gotovo savršene. Možete koristiti sistem profesionalne kalibracije na TV-u, koji će vam pokazati razliku od 1-3%, koja je zanemariva. Automatski podešeni Dark i Bright imaju gotovo savršeno usklađene boje i kontrast. Ako ćete nešto i promeniti, to će biti pitanje vašeg ukusa.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Što se tiče osvetljenja, ekran je 650 nit, što je savršeno za sve. TV kontroliše osvetljenost piksel po piksel, što predstavlja još jednu prednost OLED-a u odnosu na LED. Osvetljenje nećete morati da postavite preko 85 čak i u vrlo osvetljenoj sobi tokom dana, a 65 je prosečna vrednost koju smo koristili tokom noći.

Ne postoji ništa loše što možemo reći po pitanju ove kategorije, čak je i ugao gledanja savršeno urađen, jer se boje i kontrasti ne menjaju ni pod kojim uglom. Ako ipak želimo da nađemo bar jednu manu, možemo reći da panel nije 100% homogen kada gledate potpuno sivu sliku, ali LED TV uređaji imaju još veći problem sa osvetljenjem.

HDR

Ludilo za HDR-om je počelo pre godinu dana na CES-u, a reč je o sjajnoj funkciji. Ova skraćenica označava High Dynamic Range, ali nemojte mešati taj pojam sa neprirodnim HDR fotografijama koje su jedno vreme bile popularne. HDR omogućava bolji dinamički raspon zbog toga što će slika biti sličnija onome što vidimo sopstvenim očima. Filmovi moraju biti snimljeni kamerama koje mogu podržati ovaj efekat, a važno je da i sadržaj bude u ovom formatu, kako biste mogli primetiti razliku.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

Još uvek nema previše HDR sadržaja, ali on polako postaje dostupan na Netflix-u, Amazon Prime-u i Blu-Ray-u.

SD-HD-4K

Mnogi se zasigurno pitaju kako ovaj TV podnosi sadržaj nižeg kvaliteta. Nažalost, čak ni B6 ne može napraviti čudo. Ako gledate program lošeg kvaliteta, on će ostati takav. Izgledaće malo bolje nego na LED TV-u, ali nemojte očekivati da ćete SD TV stream pretvoriti u 4K Blu-Ray stream, jer to nije moguće. HD-4K upscale radi sjajno, zaista ne možete uočiti da li gledate 1080p ili 4K sadržaj. Ništa se ne može napraviti sa SD stream-ovima, ali ako imate sreće, kanali koji su dostupni na vašem TV-u imaće barem HD, ako već ne budu bili Full-HD kvaliteta.

Zaključak

LG B6 je gotovo savršen TV. Ima nekoliko manjih problema, ali nijedan od njih nije toliko značajan da se ne može živeti sa tim. Ne bismo preporučili ovaj TV onima koji bi igrali neke kvalitetnije igre na njemu, jer ima 27-40 ms kašnjenja. Ostali nedostaci su niži kvalitet zvuka i visoka cena. LG B6 je savršen po svakom drugom aspektu, a nesumnjivo je bolji od drugih LED TV-ova. Još jedan “nedostatak” je kvalitet sadržaja.

OLED ekran je toliko dobar da prikazuje sve greške u kompresovanju sadržaja. Na lošijem ekranu ne možete videti razliku između Blu-Ray i kompresovanog filma, ali na ovom ekranu ćete je videti. Ukoliko želite ovaj TV, spremite se i na kupovinu najboljeg mogućeg sadržaja, ako želite da iskoristite sve njegove prednosti.

Tražite najbolji TV? Imamo prijedlog za vas!

U vreme nastajanja ovog članka, cena 55” LG B6J televizora bila je između 1.900 i 2.300 evra, dok je 65” B6J oko 3.500 evra. Ne zaboravimo da su cene upola snižene u odnosu na pre dve godine, a gotovo je izvesno da će se ovaj trend nastaviti. Ovakav TV nećete brzo baciti, a verovatno će kroz neko vreme postati dostupan i prosečnim korisnicima.

LG je na CES-u ove godine najavio najnoviji OLED TV, koji će biti nešto svetliji od ovog modela i podržavaće HDR standarde, ali trenutno još nije dostupan, pa će njegova cena verovatno biti ogromna. Zato vam preporučujemo kupovinu ovog vrhunskog televizora, dok je još uvek u ponudi.

Apple Inc. (AAPL)

Have you read this?

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici zadovoljni. Nismo usmereni na zaradu, već na dugoročan razvoj.

To je apsurdno. Neki ljudi jednostavno ne razumeju našu kompaniju. Čvrsto verujem da će sve pre ili kasnije doći na svoje mesto, dok god su korisnici... - Click here!